Sözleşmeler yenilensin

Enflasyondaki rekorun ardından işçi ve memur, sözleşmelerin boşa düştüğünü vurgulayarak ücretlerinin artırılmasını istiyor.

Yayınlanma: 05.07.2018 - 21:58
Abone Ol google-news

Enflasyondaki rekor artışla DİSK’in “tüm ücretler artırılsın” çağrısının ardından memur konfederasyonları da 2 yıllık toplu sözleşmenin revize edilmesini istedi. KESK OHAL’in bütün sonuçları ile birlikte ortadan kaldırılmasını, OHAL’de imzalanan toplu sözleşmenin revize edilerek ekonomik hak kayıplarının giderilmesini talep etti. Türkiye Kamu-Sen de, memur ve emekliler için yeni ekonomik destek paketleri açıklanmasını istedi. Büro Emekçileri Sendikası (BES) ise ilk 6 aydaki kaybın 700 lira olduğunu, enflasyon farkı ile bunun sadece 150 lirasının karşılanacağına dikkat çekti. Memur ve memur emeklisi maaşları yılın ilk yarısında yüzde 5.17 eridi. Bu ayın 15’inde enflasyon farkı maaşlara yansıtılacak. Türkiye Kamu-Sen’in hesaplamasına göre memurlar ortalama 162.4 lira enflasyon farkı alacak. 15. Derecenin 1. kademesindeki bir hizmetli 122.1 lira enflasyon farkı ödemesi alırken, bu rakam 16 yıllık hizmetlide 123.8 lira olacak. Hemşire, ebe, sağlık memuru, 152.4 lira enflasyon farkı alırken, lise mezunu bir memura 137.1 lira, üniversite mezunu memura ise 147.9 lira enflasyon farkı verilecek. Bu yıl için memur ve memur emeklisine yüzde 4+3.5 zam verildi.

‘Destek paketi’ istendi

Türkiye Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci, geçen yıl imzalanan toplu sözleşmenin uygulandığı ilk altı ayda hiçbir yürürlüğü ve anlamı kalmadığına dikkat çekti. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, enflasyon resmi olarak yüzde 15.3 olarak açıklansa da, çarşı- pazara göre oranın yüzde 20’nin üzerinde olduğuna dikkat çekti. Memur-Sen ile hükümet arasında enflasyon rakamlarının çok altında toplu sözleşme imzalandığına işaret eden Bozgeyik, önümüzdeki dönemde kurdaki yükselişle, doğalgaz başta olmak üzere yeni zamlarla enflasyonun daha da artacağını belirtti. Bozgeyik,“OHAL sürecinde imzalanan sözleşmede yapılan yüzdelik artışlar da revize edilmeli. Kayıplar karşılanmalı. Çocuk, aile, eş yardımlarının güncellenmesi gerekiyor” dedi. Ayrıca, 3600 ek gösterge açıklamasının da seçim vaadi olarak kalmamasını, sadece öğretmenlere, polislere değil tüm kamu emekçilerine yansıtılmasını da istedi. KESK’e bağlı BES, yılın ilk altı ayında kamu emekçilerinin kaybının 150 dolar seviyesinde iken enflasyon farkı adı altında 150 liralık iyileştirme yapılacağına dikkat çekti. BES, “Dolar bazında kamu emekçilerinin satın alma gücünde 700 TL’lik bir azalma oluşurken bu kaybın ancak 150 TL’si karşılanmaktadır” vurgusu yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler