Tavuk ve yumurta üreticilerinin gözü Rusya'da

Rusya'nın AB ve ABD'den gıda ithalatına sınırlama getirmesine yönelik kararı, Türkiye'deki beyaz et ve yumurta sektörü temsilcilerini umutlandırdı.

Yayınlanma: 08.08.2014 - 12:23
Abone Ol google-news

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, konuya ilişkin açıklamasında, son günlerde Rusya'dan mekanik ayrılmış tavuk eti talebinin yoğunlaştığını, Rusların bu duruma AB ülkelerindeki salgın hayvan hastalıklarını gerekçe gösterdiklerini anlattı. Bunun gerçek nedeninin Rusya'nın AB ve ABD'ye yönelik ithalat kısıtlama kararının ardından anlaşıldığını ifade eden Koca, Rusya'nın bu ülkelerden büyük oranda but eti aldığını söyledi.

Türkiye'nin beyaz ette yüksek fiyat nedeniyle Rusya pazarına giremediğini ifade eden Koca, şöyle konuştu: "Türkiye'nin but etinde o fiyatlarla Rus pazarına girme şansı yok. Bu açıklama sonrası but eti fiyatı yükselirse olumlu etkisi olacak. Rusya geçen yıl 540 bin ton beyaz et ithalatı yapmış. Bu yıl 530 bin ton civarında ithalat yapması öngörülüyor. Bu ambargo gerçekleşirse Türk tavuğu o pazara girer. Bu yılın 7 ayında 4 bin ton tavuk eti ithalatımız var. Rusya'ya 50-100 bin ton beyaz et ihraç edebilirsek çok iyi olur. Bu rakamlarla girersek Rus pazarından çıkmayız. Çünkü ürünümüz dünya standartlarının üzerinde. Böyle bir yeni pazara ilave üretim yapacak potansiyelimiz de var."

Koca, mekanik ayrıştırılmış et kullanımının yasaklandığı tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, bu ürünün ihracatı konusunda Rusya ile bağlantı kurmaya başladıklarını da bildirdi.

 

'Irak krizi, tek pazarın sıkıntılarını gösterdi'

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, Rusya'nın yumurta ithal eden bir ülke olduğunu, mevcut ithalatını da bazı AB ülkelerinden yaptığını anlattı. Irak'ta yaşanan krizin tek pazara sahip olmanın sıkıntılarını gösterdiğini ifade eden Sungur, "Bugüne kadar Rusya'ya yumurta satamıyorduk. Rusya ilgilenmedi. Bu karar gerçekleşirse yumurta sektörü açısından önemli bir alternatif pazar. Hemen değerlendiririz, girişimlerimiz başlar" değerlendirmesinde bulundu.

Sungur, Irak'a yumurta ihracatında yaşanan sıkıntıların temmuz ayında azaldığını ancak ülkedeki kriz ortamı nedeniyle eski ihracat rakamlarına ulaşamadıklarını da vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler