Gayrimenkulde kötümserlik var

Dövizdeki yükseliş, piyasadaki oynaklık, enflasyonun tahminlerin üstünde gelmesi gayrimenkule güveni de zedeledi.

Yayınlanma: 26.07.2018 - 22:20
Abone Ol google-news

REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi değeri, 2018 yılının üçüncü çeyreği için, geçen çeyrek döneme göre yüzde 13 azalarak 86.0 puana indi. Böylece yıllık ortalamanın (91.5) altına inen genel güven endeksi ‘Kısmen kötümser’ olarak değerlendirildi.


REIDIN Türkiye Gayrimenkul Sektörü Fiyat Beklenti Endeksi değeri ise, bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 artışla 98.0 olarak ölçüldü. Böylelikle geçen çeyreğe göre, gelecek üç aylık dönemde gayrimenkul fiyatlarında fiyat artış beklentisi bir miktar yükseldi.


Sektörün güven endeksi, 2018’in üçüncü çeyreğinde, geçen çeyrek dönemine göre bankalar ve finansal kurumlar için yüzde 18 artışla 77.0 oldu. Bu artışla bankalar için güven endeksi, ‘Kötümser’ seviyesinden ‘Kısmen Kötümser’ seviyesine yükseldi. Ancak 78.4 puanlık yıllık ortalamanın altında kaldı. Güven endeksi gayrimenkul danışmanları için yüzde 11’lik bir düşüş gösterdi ve 113.8 puanla ‘kısmen iyimser’ seviyesindeki yerini korudu. Gayrimenkul değerleme uzmanları kategorisinde yüzde 23 oranında ciddi bir düşüş kaydedilerek 66.4 puanlık bir güven endeksi ölçüldü. Böylece gayrimenkul değerleme uzmanlarının güven endeksi ‘Kısmen Kötümser’ kategorisinden ‘Kötümser’ kategorisine düştü. Endeks, gayrimenkul geliştiricileri için yüzde 5 azalışla 98.9 puana düştü ve böylece ‘Kısmen İyimser’ kategorisinden ‘Kısmen Stabil’ kategorisine indi.


REIDIN Üst Yöneticisi (CEO) Kerim Bertrand, “Geçen çeyrek itibarıyla dövizde meydana gelen hızlı yükseliş, piyasadaki volatilite, TÜFE’nin beklentilerin üstünde gelmesi gibi unsurlar gayrimenkul sektörüne yönelik duyulan güveni de olumsuz etkiledi” dedi. Bertrand, geçen çeyrekte gayrimenkul sektörüne olan güvenin kısmen kötümser bir beklentiye dönüştüğünü vurgulayarak, “Kredi faiz oranlarına ilişkin artış eğiliminin devam beklentisi ise yine banka ve finansal kuruluşlar için gayrimenkule duyulan güveni kısmen kötümser algıda bıraktı” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler