Elektrik ve doğalgaz faturalarına gelecek zam belli oldu

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından elektrik üretim santrallerinin kullandığı gazın fiyatına 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49,5 zam yapıldı. Resmi gazetede yayımlanan elektrik fiyat artışına göre zam oranları meskende %9; sanayi ve ticarethanelerde %14 olarak belirlendi. Doğalgaza da konutlarda % 9, büyük işletmelerde ise % 14 oranında zam yapıldı.

Yayınlanma: 31.07.2018 - 16:41
Abone Ol google-news

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, BOTAŞ doğalgazdan elektrik üreten santrallere fiyat artışına ilişkin yazı göndermeye başladı.

Söz konusu yazıda, doğalgazdan elektrik üreten santrallerin satın aldığı bin metreküp gazın satış fiyatının yarından itibaren bin 312 lira 20 kuruş olacağı ifade edildi.

Böylece, daha önce bin metreküpü 877,6 liradan satılan gazın fiyatında yüzde 49,5 artış oldu.

Yazıda ayrıca BOTAŞ'ın, sattığı doğalgazın ödemesini artık dolar üzerinden alacağı belirtildi. Bunun için bugün itibariyle ABD dolar kuru 4,86 lira olarak baz alındı. Sonraki ödemelerde Merkez Bankasının işlemin yapıldığı günkü dolar satış kuru baz alınacak. 

ELEKTRİK ZIPLADI

Öte yandan elektrik üretim amaçlı doğalgaz fiyatlarına yaptığı yüzde 50’lik zam, spot elektrik piyasasında fiyatları zıplattı. Piyasa takas fiyatı 310 TL ile yılın zirvesini gördü. Enerji Günlüğü’nün haberine göre haftaya, önceki gün oluşan 215.34 TL ile başlayan spot elektrik dün 224.38 TL/MWh olarak devam etti. Bugün için oluşan piyasa takas fiyatları ile, spot elektrik piyasası 2018’nin yedi ayında oluşan maksimum fiyatı görmüş oldu.

22 KURUŞ DÖNDÜ

Dünkü zam yağmuru, benzin ve motorin ile devam etti. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) gece yarısından itibaren benzine 22 kuruş, motorine de 14 kuruş zam yapılacağını, ancak zammın ÖTV’den karşılandığı için pompa fiyatlarına yansıtılmayacağını açıkladı. Fiyatlar sabitlendiğinden bu yana İstanbul’da benzinin litresi ortalama 6.26 liradan, motorin de 5.69 liradan satılıyor.
Bakanlar Kurulu, mayıs ortasında benzin, motorin ve oto gazda, petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış yaşanması durumunda, bu mallara uygulanan özel tüketim vergisinin (ÖTV), gerçekleşen artış kadar azaltılmasına karar vermişti.

ZAM ORANLARI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Elektrik fiyat artışı Resmi gazetede yayımlandı. Elektriğe meskende %9; sanayi ve ticarethanelerde %14 zam geldi.  Zamlı oranlar yarından itibaren geçerli olacak.

DOĞALGAZA DA ZAM

Doğalgaza konutlarda yüzde 9, büyük işletmelerde ise yüzde 14 zam yapıldı.

Botaş'tan zamlara yönelik  yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Kamuoyu tarafından da bilindiği üzere Kuruluşumuzun konut abonelerine doğal gaz satış fiyatlarındaki en son düzenleme 2014 son çeyreğinde yapılmıştır. Yaklaşık olarak 44 aydır herhangi bir artış yapılmamış aksine Ekim 2016 tarihinde yaklaşık %10 indirim uygulanmıştır. Ham petrol varil fiyatlarında ve döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak kuruluşumuzun doğal gaz alım maliyetlerinde önemli oranda artışlar meydana gelmiştir. Son iki yılda brent petrol fiyatlarında % 100’ü bulan ve döviz kurunda ise yaklaşık % 63’lük artış gerçekleşmiştir. Bu nedenle doğal gaz toptan satış fiyatlarımızda yeni bir düzenlemeye gidilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Buna göre, 01 Ağustos 2018 tarihinden geçerli olmak üzere;
-Konut abonelerine ve küçük ve orta ölçekli proses amaçlı doğal gaz kullanan müşterilerimizin
doğal gaz satış fiyatı % 9 oranında artırılarak 0,832340 TL/Sm³ ,
-Yıllık tüketim miktarı 300 bin Sm3’ ün üstünde olan proses amaçlı doğal gaz kullanan Serbest Tüketici müşterilerimize doğal gaz satış fiyatı % 14 oranında artırılarak 1,000464 TL/Sm³,
- İlgili taraflarla görüşülerek karşılıklı varılan mutabakatla Elektrik üretim amaçlı doğal gaz
kullanan Serbest Tüketici müşterilerimize doğal gaz satış fiyatı 270 US Dolar/ Bin Sm³ olarak
uygulanacaktır ve güncel döviz kuru üzerinden Türk Lirası olarak faturalandırılacaktır.

Malumlarınız olduğu üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından uygulanmakta olan Milli Enerji Politikamız çerçevesinde ülkemizde son dönemdeki enerji üretiminde güçlü bir şekilde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmektedir. BOTAŞ olarak biz de bu politika çerçevesinde doğal gaz ithalatında ve satışında gerekli hassasiyeti göstererek planlamalarımızı yapmaktayız.
Kamuoyuna arz olunur."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler