Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini de aşılabilir

Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefinin Ağustos ayında yüzde 17 oranıyla aşılabileceğini yazdı.

Yayınlanma: 02.08.2018 - 10:34
Abone Ol google-news

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, önceki gün yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 13.4 olarak açıkladı. ABD ile yaşanan gerilimin piyasalara etkisi, yükselen dövizler, zamların ve vergi artışlarının bu beklentinin kısa sürede aşılmasına neden olacağı belirtiliyor. Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, bugünkü köşe yazısında Ağustos ayında enflasyon oranının yüzde 17 ile aşılacağını iddia etti.

Sağlam'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 5 puan birden artırıp yüzde 13.4’e çıkardı. Buna karşılık yarın açıklanacak Temmuz ayı 12 aylık enflasyon rakamının yüzde 16’yı, Ağustos’ta ise yüzde 17’yi aşacağına mutlak gözüyle bakılıyor. Bu tabloyla zor görünüyor ama yıl sonunda Merkez’in yeni tahmin oranının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine kesin karar vermek için Orta Vadeli Program (OVP) ve alınacak mali tedbirlere bakılması gerekecek. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamalarından, Nisan’dan sonra 3 ayda yapılan toplam 5 puanlık faiz artışıyla yetinileceği anlaşılıyor. Merkez Bankası’nın 5 puanlık faiz artışının etkilerini görüp, hükümetin mali sıkılaşma için atacağı adımların beklenmesi görüşünde olduğu görülüyor. Bazı analistler Merkez Bankası’nın gerek görmesi halinde faiz artışına hazır bir tavır ortaya koyduğunu belirtirken, bazıları ise gerek görmesi halinde yapmasının bile siyasi açıdan zor olacağı görüşündeler. Özetle; Merkez Bankası faizlerin mevcut seviyesinin enflasyonu düşürmek için yeterli olduğu görüşünde. Buna karşılık enflasyon üzerindeki risklerin giderek büyüdüğü de açık. Konutlarda kullanılan doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yüzde 9 artış yapıldı ve bunun Ağustos TÜFE enflasyonuna katkısı 35 baz puan olarak hesaplanıyor. Ekmek fiyatlarına yüzde 15’lik zammın etkisi ise yine Ağustos’a 32 baz puan olacak. Süt fiyatlarında yapılan yüzde 18’lik zammın katkısının da 11 baz puan olacağı hesaplanıyor. Sadece bu kadar zamlarla yetinilmesi halinde bile ağustos ayı sonunda enflasyonun yüzde 17’yi geçmesine artık kesin gözüyle bakılıyor. Merkez Bankası iç talepteki ivme kaybının devam edip enflasyonla mücadeleye katkı vereceğini, gıda fiyatlarındaki artışın normalleşeceğini öngörüyor. Buna karşılık daha önce mali politikalar katkı sağlayacak derken son raporda etkisinin nötr olacağını belirtmekle yetindi. Buna ek olarak 5 puanlık faiz artışının özellikle son çeyrekte etki edeceğini varsayıp yıl sonu hedefini 13.4’e çıkardı. Bu arada yine enflasyon üzerinde büyük etki yapan kurlardaki artışın da devam ettiği görülüyor. Bunun yeni hedef üzerinde de olumsuz etkisi kaçınılmaz olacaktır

<haber-yatay:1043471,1043508>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler