'100 günde programda ne işçiye ne de emeğe yer var'

Başkanlığın 100 günlük icraat programına ilişkin Arzu Çerkezoğlu, ‘Programda emek, işsizliğe çare, iş cinayetine önlem yok’ dedi

Yayınlanma: 07.08.2018 - 22:59
Abone Ol google-news

Ülkenin içinde bulunduğu krize karşı ciddi hiçbir önlem alınmadığını dile getiren DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, programda yükselen kur ve enflasyon karşısında neler yapılacağına dair tek satır olmadığını ama Millet Bahçesi ve Kanal İstanbul gibi fantastik projelerin uzun uzun anlatıldığını belirtti. 100 günlük programda emek adına hiçbir şey olmadığını ifade eden Çerkezoğlu, kalıcı istihdam artışı için de herhangi bir açıklamaya rastlamadıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan 100 günlük icraat programını 3 Ağustos 2018’de açıklaması üzerine, Devrimçi İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Porgramı”na dair değerlendirme yaptı. Değerlendirmede şunlara dikkat çekildi:

  • Programda tırmanan enflasyon ve döviz kuru karşısında ne yapılacağına dair tek satır, dahası tek kelime yok. 
  • Yeni oluşturulan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 100 günlük programı da var. Ancak 100 günlük programda çalışma hayatının temel sorunlarına dair çözümler yok. Programda var olan çalışma hayatı ile ilgili hedefler ise oldukça eksik ve yetersiz.
  •  Programın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölümündeki 33 hedefin büyük bölümü bazı sosyal hizmetlerin iyileştirilmesi, işverenlere dönük teşviklerden ve teknik düzenlemelerden oluşuyor.

Emekli itirafı

  •  Emeklilere dair, skandal itirafı var. Programın ilk hedefini 100 gün içinde emekli aylıklarının 1.000 TL’ye tamamlanması oluşturuyor. Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 Haziran’da yaptığı bir açıklamada, “Bugün ülkemizde az sayıdaki istisna haricinde asgari ücretin altında emekli maaşı alan kimse bulunmuyor” demişti.
  •  Seçim vaadi “3600 Ek Gösterge” programda yok.
  •  Programda işverenlere 5.25 milyar teşvik sağlanmasını öngörüyor. Ayrıca program başka istihdam teşviklerini de öngörüyor. Bu teşviklerin büyük ölçüde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlanacağı sır değil.
  •  Programda çalışma hayatının temel sorunlarına ilişkin köklü çözümler yer almıyor. İşsizlikle mücadele kısmi tedbirlere ve güvencesiz istihdam biçimlerinin artırılması ile sınırlı. İstihdam yaratılmasına dönük tedbirler işbaşı eğitimi ve sosyal çalışma programları ile sınırlı. Kalıcı istihdam artışı sağlayacak tedbirler yok.
  • Kadın istihdamında cinsiyetçi uygulamalara son verilmesi gibi önlemler programda yer bulmadı. 
  • Taşeronda adaletsizlikleri gidermek gündemde yok.
  • İş cinayetleri ve işçi sağlığı ve güvenliği programda tek satırla da olsa yer almıyor.

Çalışma yerine sadaka bakanlığı

Çalışma Bakanlığı’nın isminin değiştirilmesi üzerine de açıklama yapan Arzu Çerkezoğlu, Başkanlık rejiminde çalışma, emek ve kadın konularının iyice silikleştiğinin altını çizdi. “Bunun ilk ve simgesel adımı Ç alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın adının değiştirilmesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birleştirilmesi oldu” diyen Çerkezoğlu, bakanlıkların adından “sosyal güvenlik” ve “sosyal politikalar” kavramlarının atıldığını belirtti. Değişikliğin bilimsel olmadığını vurgulayan Çerkezoğlu, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın adından “sosyal güvenlik” çıkarıldı, bunun yerine “sosyal hizmet” getirildi. Son CBK ile ilk sırada yer alan “çalışma” yerine “aile” getirildi. Oysa sosyal hizmet sosyal güvenliğin bir alt koludur. Asıl olan sosyal güvenliktir. Bakanlığın adından sosyal güvenliğin çıkartılması sosyal güvenlik yerine sosyal yardım ve sadakanın hedeflendiğini göstermektedir. Öte yandan bu değişiklik çalışma hayatının sorunlarının daha da silikleşmesine yol açacaktır” değerlendirmesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon