Erdoğan 'yerli' dese de onlar da dışa bağımlı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Amerika’nın elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız. Onların iPhone’u varsa öbür tarafta Samsung var, kendi ülkemizde Venüs (Vestel) var” açıklamasıyla gözler Türkiye’deki cep telefonlarının pazar payı çevrildi.

Yayınlanma: 14.08.2018 - 22:12
Abone Ol google-news
<video:1055049>

Türkiye’de akıllı cep telefonu pazarı geçen yılı 11 milyon adet satış, 3.9 milyar dolar hacimlekapattı. Ancak satış adedinin yurtdışından yolcu beraberinde ve kaçak yollarla yapılan satışlarla 15 milyonu bulduğu ifade ediliyor. Kur artışlarından etkilenen sektörde, vergiler ve ithalat düzenlemeleri talepte düşüşe neden oluyor. Türkiye’de satışa sunulan telefonlardan ÖTV, KDV ve TRT Bandrolü olmak üzere üç farklı vergi alınıyor. Vergi üzerinden vergi alınması fiyatları daha da yukarı çekiyor.

Dövizin artmasına bağlı geçen ay başta Apple olmak üzere bir çok marka ürünlerine yüzde 20-25 arasında zam yapmıştı. Ürün üzerindeki ağır vergi yükü de eklenince Türkiye pazarında akıllı telefon satış grafiği düşüyor. 2016’da Türkiye’de yaklaşık 12.5 milyon adet cep telefonu satılmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği Samsung Türkiye’de en fazla satılan marka. Vatandaşın aldığı her iki telefondan biri Samsung. Statcounter’ın analizine göre Türkiye’deki mobil cihaz pazarında Samsung yüzde 53’e yakın payla lider konumda. Bu markayı Apple takip ediyor. GfK’ye göre Huawei yüzde 17 ile üçüncü sırada. Vestel Venüs’ün de önemli bir kullanıcı kitlesi var. Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında Vestel’in borsadaki hisseleri yüzde 6 civarında arttı. Dün Vestel hisseleri günü yüzde 4.55 artıda kapattı.

Bloomberg’de yayımlanan analize göre, ‘Erdoğan’ın Apple Boykotu Amerikan Teknolojisinin Heryerde Olduğunu Gözden Kaçırıyor’ dedi. Habere göre 650 - 2 bin 500 lira arasında satılan Vestel telefonların parçalarının büyük bölümü Amerikan şirketleri tarafından üretiliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ise, 2007-2017 yıllarında toplam 142.4 milyon cep telefonu ithal edilirken, cep telefonları için 23 milyar 708 milyon 146 bin 266 dolar ödendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler