Müteahhitlerden yeni ödeme yöntemi

Tahsilat sıkıntısı büyüyünce müteahhitler arasında malzeme tedarikinde yeni ödeme yöntemleri kullanılmaya başlandı.

Yayınlanma: 17.08.2018 - 21:31
Abone Ol google-news

İnşaat piyasasında tahsilatlar dip seviyeye ulaşırken, sektörde üreticiler ve satış kanalları (toptan ve perakende ve bayiler) ile müteahhitler arasında inşaat malzemeleri tedarikinde yeni ödeme yöntemleri kullanılması giderek kalıcı hale geliyor. Bunların başında da barter geliyor.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde satış kanallarının satışları içinde barter payı hızlı artış gösterdi.

-Satış kanallarının yüzde 82.1’i, 2018 ikinci çeyrekte malzeme satışında barter teklifi ile karşılaştı. İkinci çeyrekte barter teklifi oranı ilk çeyreğe göre 8.4 puan arttı.
-Satış kanallarının yüzde 39.4’ü 2018 ikinci çeyrekte satışlarında barter yöntemini kullandı. İkinci çeyrekte barter yapanların oranı ilk çeyreğe göre yükseldi.

-Barter yöntemi ile yapılan satışların yüzde 46.3’ünde barter işlemi toplam satışların yüzde 1-9 aralığında gerçekleşti. İkinci çeyrekte barter ile yapılan satışların toplam satışlar içindeki payı önemli ölçüde arttı.

-Satış kanallarının yüzde 86.8’i kabul etmedikleri barter teklifleri nedeniyle iş kaybına uğradı. İş kaybı oranı 2017 geneli ile 2018 ilk çeyreğinin çok üzerinde gerçekleşti.

-İnşaat malzemeleri üreticilerinin yüzde 32.8’i 2018 ikinci çeyrekte malzeme satışında barter teklifiyle karşılaştı. Barter teklifi oranı ilk çeyreğin altında gerçekleşti.

İnşaat yavaşladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), ‘Hazır Beton Endeksi’ 2018 Temmuz’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2’lik düştü. Firmaların yalnızca yüzde 25’i temmuzda satışlarının arttığını belirtti. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 23 oldu. Temmuz raporuna göre  Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyet Endeksi’nde haziran ayında görünen dip değerden sonra temmuzda sınırlı bir yükseliş görülmesine rağmen faaliyet düşük kaldı. Beklenti Endeksi negatif bir ivme gösterirken Güven Endeksi’nin en düşük değere sahip olan endeks olması dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler