‘Fındıkta fiyat en az 15 TL olmalı’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘Fındıkta fiyat en az 15 TL olmalı’ dedi.

Yayınlanma: 19.08.2018 - 22:24
Abone Ol google-news

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, rekoltedeki düşüşün fındıkta üretici maliyetini daha da yükselteceğini belirterek “Fındıkta fiyat 15 liranın altında olmamalı” dedi.
Bayraktar’ın yaptığı değerlendirme şöyle:

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), gecikmeden, yükselen enflasyon, maliyetler, döviz kurları ve üretici refahını da göz önünde bulundurarak 15 liranın altında kalmamak üzere bir fiyat açıklamalı.

-Bu yıl rekoltenin külleme hastalığı, fındık kokarcası ve doğal afetler nedeniyle geçen yılın çok altında olacağı görülüyor.

-Dünyanın en büyük fındık üreticisi ülkesi olmamıza rağmen TMO’nun fındık alım fiyatını açıklamaması, dış alıcıların ucuz fiyattan fındık bağlantısı yapmalarını sağlıyor. Bu gecikme ülkemizin her dakika gelir kaybetmesine neden oluyor.

-Hasadın başladığı fındığın yavaş yavaş piyasaya girdiği şu günlerde, üreticilerimizin gözü kulağı TMO’nun açıklayacağı fındık fiyatında.

-Fındığın büyük bölümü ihracata gidiyor. Geçen yıldan bu yana dolar yüzde 70.4 arttı. Fiyat 15 lira açıklansa da dolar bazında kabuklu fındık fiyatı sadece 2.5 doları, iç fındık fiyatı bütün maliyetler eklense 5.5 doları bulmaz.

-2014/2015 sezonunda iç fındığın kilogramını 12.87 dolardan, bu sezon 6.23 dolardan satan Türkiye, fındık fiyatını düşük tutarak ihracat gelirlerini düşürmemelidir.

-Ülke ekonomisi açısından fındıkta ihraç fiyatı ihracat miktarından daha önemli. 1 Eylül-8 Ağustos döneminde bu sezon 277 bin 747 ton iç fındık ihraç edilmesine rağmen, ihracat geliri 1.73 milyar dolarda kaldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler