Esnaf zorda: Durgunluk da kira da can yakıyor

Kurdaki hızlı artış, özellikle AVM’lerde yabancı para ile kira ödeyen esnafı vurdu. Yüksek kira gideri ve fiyat artışıyla yaşanan durgunluk, satışları zora soktu.

Yayınlanma: 31.08.2018 - 23:04
Abone Ol google-news

 

Hazine ve Maliye Bakanı Berak Albayrak’ın dövizle ödenen kiraların liraya çevrilmesi için çalışma başlattıklarını açıklamasına karşın, dövizdeki artış esnafın canını iki türlü yakmaya devam ediyor.
Şişli’de bulunan Cevahir Alışveriş Merkezi’ndeki (AVM) mağaza sahipleri dövizdeki artış nedeniyle kiralarını ödeyemez hale geldi. 49 mağaza sahibi AVM yönetimine yazdıkları dilekçe ile durumun vahametini dile getirdi. AVM yönetimi mağaza sahiplerine kirada yüzde 20’lik indirim yapmayı önerdi. Ancak AVM’nin bu önerisi de mağaza çalışanlarının yüzünü güldürmedi.

‘Muhalif basını arayın’

Gazetemize ulaşan bir mağaza çalışanı, “Kiralarımızı dolarla ödüyoruz. Dolay arttıkça, kiralarımız artıyor. Dolardaki yükseliş devam ederse iflas edeceğiz. Yaşadığımız ekonomik sıkıntıyı kamuoyu ile paylaşmak için çok sayıda basın kuruluşunu aradım. Ancak iktidara yakın basın kuruluşları, ‘bizler bu haberi yapamayız. Muhalif basını arayın’ dediler. Eve ekmek götüremeyeceğiz. Lütfen sesimizi duyurun” dedi.

Destek yetersiz

AVM içerisinde bulunan bir takı mağazasının sahibi daha önceden 10 bin TL. kira ödediğini belirterek, “10 günde kira bedelim 4 bin lira arttı. AVM yönetimine dilekçe yazarak durumun vahim olduğunu belirttik. Yönetim ise bir destekte bulundu. Ancak bu destek yeterli değil” diye konuştu. İşyerindeki takıları da dolarla aldığını belirten mağaza sahibi, “Mağazalarındaki ürünleri dolar üzerinden alan mağaza sahiplerinin işi ise daha zor. Ürünleri yüksek fiyata aldığımız için, yüksek fiyatla satmak zorunda kalıyoruz. Müşterinin alım gücü olmuyor. Şu an Maliye Bakanlığı’nın AVM’de, evlerde ve dükkânlarda dövizle kiralama ve satış dönemine son verecekleri yönündeki açıklamalarının hayata geçirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

‘Mahvolduk’

Bir tekstil mağazasının sahibi ise Türkiye’nin ekonomik bir krizin içerisinde olduğunu söyleyerek, “Dolardaki artış nedeniyle kiralarımızın artması zaten bizi mavetmiş durumda. Böyle giderse kapatıp, gideceğiz. Kiramızın artması, satışlarımızın azalması dışında bizlerin de ailesi ve giderleri var. Marketten eczaneye, eczaneden kıyafete her şeye zam gelmiş durumda. Kimileri ‘dolardaki yükseliş hayatımızı etkilemediğini’ iddia ediyor. Ancak yanılıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘Müşterilerimiz yabancı’

Cilt bakım ürünleri satan bir mağazanın yöneticisi ise dolardaki yükselişten hayli memnun olduklarını söyledi. Bizim müşterilerimiz yabancılar diyen yönetici, “Satışlarımız yabancı müşteriye yönelik olduğu için dolardaki yükseliş satışlarımızı artırdı. Mağazamıza gelen müşteriler çok fazla alışveriş yapıyor” dedi.

AVM’den yalanlama

AVM yönetimi ise mağaza çalışanlarının anlatımlarının doğru olmadığını öne sürdü.

Oteller zorda     

Şişli’de bulunan Inside Hotel dolardaki yükselişe daha fazla dayanmadı. Inside Hotel’in işletmecisi aylık 40 bin dolar kirayı ödeyemeyince mülk sahibi bir miktar indirim yaptı. Ancak işletmeci bu bedeli de ödeyemediği için otel boşaltıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler