Katar ile ortaklık anlaşması imzalandı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Katar Ekonomi Bakanı Ahmed bin Muhammed bin Cassim El Sani tarafından “Türkiye-Katar Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması” imzalandı.

Yayınlanma: 04.09.2018 - 10:08
Abone Ol google-news

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Katar Ekonomi Bakanı Ahmed bin Muhammed bin Cassim El Sani arasında “Türkiye-Katar Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması” imzalandı.

Bakan Pekcan, “Asırlardır devam eden Türk Katar dostluğunun bugün tarihi bir aşamasına geçiyoruz. Katar ile Türkiye arasındaki dostluk ve ekonomik ilişkilerinin pekiştirilmesiyle ilgili özel bir anlaşma imzalıyoruz kendi aramızda. Parafını attığımız bu anlaşmasının her iki ülkenin ticaret erbabına hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mal ve hizmet ticaretinde kapsamlı bir serbestleşmeyi amaçladığı belirtilen anlaşma ile başta petrol türevleri doğalgaz gibi girdilerin ucuza temini ile üretimde maliyetlerin düşürüleceği öne sürüldü.

Açıklamada, telekomünikasyon ve mali hizmetleri de kapsayan anlaşmanın, Türkiye'nin cari açığının daraltılması, ülkeye Katar sermayesinin çekilmesi konusunda ciddi bir atılım sağlayacağı iddia edildi.

TÜRKİYE KATAR İÇİN CAZİP LNG PAZARI

Katar'ın Türkiye'ye sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satma hedefi bulunuyor. 15 milyar dolarlık Türkiye'ye yatırım hedefinin arkaplanında önemli bir doğalgaz pazarı olarak değerlendirmenin yattığı belirtiliyor. Ancak Türkiye'nin mevcut doğalgaz tedariğini Rusya ve İran'dan boru hatlarıyla yaptığı dikkate alındığında Katar doğalgazının başlangıçta sübvanse edilse bile daha ucuza mal edilmesi ihtimalinin zayıf olduğunu vurgu yapılıyor.

DIŞ TİCARET HACMİ ÇOK DÜŞÜK

Açıklamada yer alan bilgiye göre; Türkiye'nin Katar'a ihracatı bu yılın ilk yedi ayında 611 milyon dolar, bu ülkeden ithalatı ise 195 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye Katar'da 1972 yılından bugüne kadar 14,8 milyar dolar değerinde taahhüt işi üstlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler