Bakanlar da Mercedes'ten inecek mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın talimatı ile tüm kamu kurumları ve belediyelerden acil olarak araç listeleri istendi. Araçların hem sayısı, hem sınıfı düşürülecek; yerli araç tercih edilecek. Bu kararın milyonlarca liralık Alman yapımı Mercedes ve Audi'lere binen bakan ve Saray baş danışmanlarını kapsayıp kapsamayacağı merak ediliyor.

Yayınlanma: 06.09.2018 - 10:25
Abone Ol google-news

Hükümete yakın Akşam'da yeralan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, kamu araçlarında yapılacak büyük bir tasarruf hamlesi için düğmeye bastığı öğrenildi. Albayrak imzalı yazıda, tüm kamu kuruluşlarından 14 Eylül’e kadar sahip oldukları ve kiraladıkları araç envanterini göndermeleri istendi.

<haber-dikey:1073738,836228>

 ARAÇLARIN SAYISI DA SINIFI DA DÜŞÜRÜLECEK

 Böylece ilk defa kamu ve belediyelerin sahip olduğu araçlarla ilgili net fotoğraf ortaya konulmuş olacak. Edinilen bilgiye göre, kamu araçları öncelikli konu olarak ele alınırken, araçların hem sınıflarının düşürüleceği hem de araç sayılarının azaltılacağı öğrenildi. Ayrıca, Türkiye’de üretilen araçların tercih edilmesi de zorunlu hale getirilecek.

 KAMUDAKİ ARAÇ SAYISI

2018 yılı bütçe gerekçesine göre belediyeler dışında kamuda 110 bin 131 adet taşıt bulunuyor. Bunlardan 98 bin 852’si genel idare, 7 bin 77’si özel bütçeli, 4 bin 115’i yükseköğretim kurumları 87’si de düzenleyici ve denetleyici kuruluşlara ait.

 Kamunun araç gideri 2016’da 2010’a göre yaklaşık 10 katına çıkarak 2 milyar 313 milyar liraya yükselmişti. Taşıt alımları 2017’de azaltılsa da ancak 1 milyar 85 milyon lirada düşürülebilmişti. Özellikle siyasetçiler, belediye başkanları ve bürokratlara tahsis edilen lüks makam araçları ciddi bir tartışma konusu.

 BAKANLAR DA LÜKS ARAÇTAN İNECEK Mİ?

Bu kararın milyonlarca liralık Alman yapımı Mercedes ve Audi'lere binen, aralarında talimatı veren Berat Albayrak'ın da olduğu bakan ve Saray baş danışmanlarını kapsayıp kapsamayacağı merak ediliyor.

CHP BİR YIL ÖNCE TEKLİF ETMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın imzasıyla tüm kamu kurumlarına bakanlıklar, bağlı ilgili kuruluşlar, KİT’ler ve belediyelerden sahip oldukları ve kiraladıkları araç envanterleri istenmesi ve araçların hem sınıflarında hem de sayılarında ciddi bir tasarrufa gidileceğinin öğrenilmesi üzerine; CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, “18 Eylül 2017 Tarih ve 1473 Sayı ile yani bundan tam 1 sene önce taşıt kanunda bir düzenleme yapılması, kamu araçlarına bir sınırlama getirilmesi gerektiği kanun teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunmuştum. Aradan koca 1 yıl geçti, iktidar yetkilileri, keyfi müsrifliği yeni gördü” dedi

SATACAK BİR ŞEY KALMAYINCA NE OLACAK

 Tarhan, “Ekonomik krizi aşmak amacıyla Toki eliyle cami arazilerini, sanayi arazilerini, imarlı yerleri, satmaya başladılar. Limanları, Madenleri Türkiye’nin tüm değerlerini sattılar. 2002’de tasarruf amacıyla Milletvekili Lojmanlarını satarak başlamışlardı. Şimdi sıra Kamu araçlarına geldi. Satacak bir şey kalmayınca ne olacak. Maalesef kamunun her alanında bir lüks araç sevdası vardı. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, Meclis Başkanına, belediye başkanından, daire başkanına kadar sirayet eden lüks makam araba sevdası kamuoyunca bilinmekteydi. Bu durum zaman zaman defalarca gündeme geldi. Yüzlerce kez uyardık. Tasarruf edin dedik. Dinlemediler. Daire Başkanlarının bile emrine milyon liralık araçları tahsis edenler, aslında bugünkü ekonomik krizin temelini atanlardır. Ancak artık önlem almak gerekiyor ve maalesef çok geç kalınmış durumda.” dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler