Türküler yerli ama sazın teli ithal

Her şeyi dışardan almaya mahkum bırakılan esnaf, TL'nin dolar karşısındaki hızlı değer kaybı nedeniyle çok zor günler geçiriyor. Galata esnafı, Türkiye'ye özgü çalgılardan bağlamanın telininin bile ithal edildiğini vurguluyor.

Yayınlanma: 10.09.2018 - 09:42
Abone Ol google-news

Her şeyi dışardan almaya mahkum bırakılan esnaf, çok zor günler geçiriyor. Müziğin olmazsa olmazı enstrümanların tüm parçaları Çin'den, Japonya'dan geliyor. Türkiye'ye özgü çalgılardan biri olan sazımızın teli bile ithal ediliyor.

Galata'da esnafından Söz Müzik Aletleri Ortağı ve müzisyen Haydar İspir, "Çok kötü günler yaşadığımız kesin. Bir kemana 30 dolar veriyorsunuz yüzde 5 kâr koyuyorsunuz, ama ertesi gün kalktığınızda dolarda yüzde 40 gibi bir artış olduğunu görüyorsunuz. Kârınız gidiyor hatta zarara uğruyorsunuz. Sürekli ekonomik anlamda içeri giriyoruz" dedi.

'Milli çalgımız bağlamanın teli bile ithal'

Birgün'den Derya Aydoğan'a konuşan İspir, satışların yüzde 200 düştüğünü belirterek, "Ekonomik krizden bu yana nerden baksanız 30 bin lira içeri girmişim. Yargı yok, mahkeme yok, polis yok, bir şey yok yani kime derdimizi anlatacağız. Seçimlerden bu yana sürekli içerdeyiz. Burda, Doğu grubundan işte bağlama, lafta, mey, kaval, balaban var. Bunlar Çin'den geliyor... Mesela, bağlama milli çalgımız. Milli çalgıyla övünüyorlar ama düşün bağlamamızın telini bile üretemeyen bir ülkeyiz. Bunun polyesteri, dış cilası da dışardan geliyor. Sedefi de hatta kapak bile... Burada işte ustanın elinden geçiyor, usta birleştiriyor parçaları. Usta da zamlı aldığı parçaları mecburen fiyatlara yansıtıyor. 200 liraya aldığımız saz bugün 300 lira..." ifadelerini kullandı.

''20 yıldır bu işi yapıyorum. Hiç böyle olmamıştım''

AKTAŞ Elektronik Mağaza Müdürü Taner Çağatay da, döviz artışından son 3 aydır çok ciddi bir şekilde etkilendiklerini ve cirolarının yarı yarıya düştüğünü belirtti. Çağatay, ''satışlarımız çok azaldı, bundan sonrası için de çok karamsarız. Bütün ürünler ithal. Sattığımız, şu an dükkanda gördüğünüz her şey yurtdışından alınıyor. Hepsi ithal hepsi. Şimdi Çin de zam yaptı. Türkiye'deki gibi Çin parası da değer kaybediyor orada. Onlar da fiyatlarını güncelledi doğal olarak. Fiyatlarımıza henüz yansıtamıyoruz ama belli ki çok daha zor günler bekliyor bizi. 20 yıldır bu işi yapıyorum. Hiç böyle olmamıştım, hiç bir enflasyondan böyle etkilenmemiştim. Tamam daha önce de zorlandık ama bu kadar değildi. Böyle giderse küçülmek zorunda kalabiliriz. Mağazayı kapatıp artık depodan çalışmak gerekebilir. Kendi fabrikamız yok, sazımızın teli bile dışarıdan geliyor. Kurgu fabrikamız da yok'' ifadelerini kullandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler