Etikete değil, fiyata bakın

Tüketicinin asıl sorunu ürünün gramajıyla oynanıp zam yapılmasıyken Ticaret Bakanlığı yeni bir kararla yalnızca etiket yönetmeliğini değiştirdi.

Yayınlanma: 18.09.2018 - 22:20
Abone Ol google-news

Ticaret Bakanlığı, tüketicinin fiyatlar hakkında bilgilendirilmesini sağlamak için etiket yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Bundan böyle hangi tarihte zam yapıldığı etikette yer alacak. Türkiye’de üretilen mallar için bakanlık tarafından belirlenen logolar kullanılacak. Yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermeyecek.

Düzenlemenin tüketicinin bilgilenmesi için doğru olduğunu, ancak başka önemli sorunların olduğuna dikkat çeken Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, “Gramaj oyunları ile fiyatlar yükseltiliyor. Yerli üretim geliştirilemediği sürece “etiket değişiklikleri” ile fiyatlar aşağıya çekilemeyecek” dedi.

Çakar, tüketicinin bilgilenme hakkı olduğunu, etiketlerde bilgilerin net olarak ortaya konulması gerektiğini, bu konuda bakanlığın adımının doğru olduğunu ancak başka bir sorun bulunduğuna vurgu yaptı. “Gramajları düşürerek fiyatları aynı tutma” yolunun izlendiğine işaret eden Çakar, bunun otomatik olarak zam anlamına geldiğini vurguladı. Ekmekte bu durumun sık yaşandığına dikkat çeken Çakar, zammı yaratan nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Her şey zamlı

Ekonominin ithalata bağımlı olduğunu, dövizdeki yükselme nedeniyle fiyatların da arttığını belirten Çakar, sanayinin yüzde 70-80, enerjinin yüzde 74 oranında dışa bağımlı olduğunu kaydetti. Çakar, elektriğin yüzde 55’inin ithal doğalgaz ile üretildiğini dile getirirken, “Öyle bir dışa bağımlıyız ki, dövizdeki yükselmeyle birlikte tepeden tırnağa her şeye zam geliyor. Bu ekonomik düzen önlenemediği sürece, bu yanlış enerji, gıda politikaları önlenemediği sürece zamları da önleyemezsiniz. Temel sorun dışa bağımlılık. Yerli tarımı, hayvancılığı geliştiremediğiniz sürece, küçük çiftçiyi desteklemediğiniz sürece etiket değişikliği ile sorunu çözemezsiniz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler