Dolar, ihracatçının kimyasını bozdu

Yüksek kur, ihracata dayalı hazır giyimi olumsuz etkiledi. İhtiyaç duyulan yatırımlara rağmen döviz borcu korkutuyor.

Yayınlanma: 20.09.2018 - 22:32
Abone Ol google-news

 

Kurdaki dalgalanmayı kalp ritmindeki bozukluklara benzeten Türkiye Hazır Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, “Çok tedirginiz. Kendimizi bu iniş çıkışlar karşısında nasıl ayarlayacağımızı bilemiyoruz” dedi.

10 yıldır kurlarda belli bir istikrarın olduğunu, sektör ihracatının bu istikrarla yükseldiğini kaydeden Karasu, son dönemlerde yaşanan dalgalanmayı sanayiciler olarak sevmediklerini aktardı. Dünyada sanayi 4.0’dan bahsedilirken Türkiye’deki teknolojinin eski kaldığına, daha fazla yatırım yapılması gerektiğine dikkat çeken Karasu, “Ancak böyle zor bir dönemde kim yabancı para birimiyle borçlanır bu da var. Ama yapacağız. Yapmamız gerek” diye konuştu.

‘Zarar ettik’

Kurdaki oynaklık sebebiyle katlanan borçlarını ödeyemeyen pek çok şirketin ardı ardına konkordato ilan etmesine ilişkin de konuşan Karasu, “Hammadde alımlarında, kiralarda ve kredilerin dönmesinde ani değişiklikler yapılmazsa konkordato ya da iflas erteleme sıkıntıları da yaşanmayacaktır” dedi.
Öte yandan hazır giyim sektörünün yüksek kurdan etkilenmediği, sektör ihracatına olumlu katkı yaptığı söylemlerine TGSD Başkan Yardımcısı Cevdet Karahasanoğlu’ndan tepki geldi.

Yüksek dövizin ihracatçılara pozitif katkı yaptığı söyleminin ‘şehir efsanesi’ olduğuna dikkat çeken Karahasanoğlu, “Aksine, zarar veriyor. Alt tedarikçilerimiz ürünün nasıl fiyatlanacağını bilemiyor” dedi.

400 milyon dolar ek ciro

Ekonomideki belirsizlikler bir yana, hazır giyim sektörü bu yıl TGSD’nin 11. kez ev sahipliğini yapacağı İstanbul Moda Konferansı ile, ihracatta 250 milyon dolar, iç pazarda ise 150 milyon dolar ek ciro hedefliyor. “Bu katkı ile 20 yeni fabrika açmak ve toplamda 8 bin kişiye istihdam sağlamak mümkün olacak” diyen Hadi Karasu, 3-4 Ekim’de gerçekleşecek konferansa H&M, Groupe Beaumanoir, Nike, Boyner, Koton ve LCW gibi pek çok markanın katılacağını dile getirdi.
Konferansın ikinci gününde Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği ikili iş görüşmeleri ile yeni işbirliklerine imzalar atılacak.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler