Memura yol göründü

Hükümetin YEP’te memurlarla ilgili ‘tekrar yerleştirme’ ifadesi soru işareti yarattı. ‘Keyfi atama’ mı geliyor sorusu akıllara gelirken 3.2 milyon çalışan memur şaşkın.

Yayınlanma: 26.09.2018 - 23:36
Abone Ol google-news

Hükümetin Yeni Ekonomi Programı (YEP) olarak adlandırdığı Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan “kamu sektöründe çalışanlar için yetenek ölçümü, tekrar yerleştirme ve norm kadro çalışmaları yapılacak” ifadesi soru işareti yarattı. Hükümetin “tekrar yerleştirmeden” neyi kastettiği anlaşılamadı.

Memurların “yeniden yerleştirmeye mi tabi tutulacakları” sorusu gündeme geldi. Memur konfederasyonları ifadeden “memurların yeri değiştirilecek” anlamını çıkardı.
Kamuda halen yaklaşık 3.2 milyon memur görev yapıyor. Programdaki memurlara yönelik “tekrar yerleştirme” ifadesinden neyin kastedildiği de anlaşılamadı. Kamu çalışanlarının tabi oldukları mevzuata göre memurlar atandıkları yerde görev yapıyor. Mezuniyet ve eğitim durumuna göre görevde yükseliyor. Derecesine uygun olarak görevlendiriliyor. Derecesinin karşılığına gelen eğitim durumuna göre de şef, müdür gibi unvan alıyor. Örneğin bir müdür görevinden alındığında yine derecesine uygun bir yere atanması gerekiyor. Bütün bunlar 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda düzenleniyor.

Gündemdeydi

Programdaki “performans sistemi” uzun süredir zaten hükümetin gündemindeydi. Ancak “tekrar yerleştirmenin” nasıl yapılacağı ise soru işareti yarattı. Kamu çalışanlarının yapılacak “ölçüme” göre mi “yeniden yerleştirilecekleri” sorusu gündeme geldi. Değerlendirmenin nasıl “objektif” olacağı da bir başka soru olarak dile getirildi. Memurların kendi istekleri dışında mı başka yerlere atanacakları, liyakatin ne olacağı, iş güvencesinin nasıl sağlanacağı sorularına da hükümetten yanıt bekleniyor.

Memurluğun sonu

Memur konfederasyonları da ifadeden neyin kastedildiğini anlamaya çalışıyor. Bu konuda çeşitli görüşler dile getirildi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “Bu mevcut memurluk sistemine son verileceği, yerleşik durumda olanların da yeniden yerleştirileceği anlamına gelir” dedi.

Bu ifadeye göre 657 sayılı yasanın kaldırılarak, güvenceye son verileceğine işaret eden Balık, “Sözleşmeli sistemini getirmeyi amaçlıyorlar. Tekrar yerleştirmeden kasıt budur. Devlet memurluğunu ortadan kaldırıp herkesi sözleşmeli hale getirecekler” diye konuştu. Balık, “Zaten memur şu anda çalışıyor. Tekrar nasıl yerleştireceksiniz. Ben bunu 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’ndaki güvencenin ortadan kaldırılması olarak algılarım. 657 sayılı yasayı kaldıracaklar. Otomatik olarak bütün memurlar boşa düşecek. Sonra da yeniden yerleştirecekler. Benim anladığım bu” değerlendirmesini yaptı.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler