Hazine Bakanı Albayrak: 16 yılda tüm vaatlerimizi yerine getirdik

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AKP hükümetlerinin, son 16 yılda tüm vaatlerini yerine getirdiğini ve bu geleneğin devam edeceğini belirterek, “Türkiye öngörülebilir gelecekte doğru yolda ilerleyecek ve ekonomide daha önemli adımlar atılacak.” dedi.

Yayınlanma: 27.09.2018 - 18:59
Abone Ol google-news


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurul görüşmeleri için bulunduğu New York'ta, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 9. Türkiye Yatırım Konferansında konuştu.

Albayrak, Türkiye’nin 24 Haziran 2018’den itibaren yeni bir döneme girdiğini vurgularken, “Yeni hükümet sistemi çerçevesinde bakanlık sayısı 26’dan 16’ya düşürüldü. Para politikaları ve mali politikalar birbirleriyle koordineli hale getirildi. Çünkü enflasyonla sadece birini kullanarak savaşamazsınız.” dedi.

Bakan Albayrak, son 2 ayda bütçe disiplini açısından çok önemli adımlar atıldığını vurgulayarak, “Bütçe açığımızın Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranını yüzde 2’nin altında tutmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için ilk olarak 35 milyar Türk lirası değerinde tasarruf ve gelir sağladık.” ifadesini kullandı.

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI

Albayrak, enflasyonla mücadele konusunda da yapılması gereken herşeyin yapılmaya başlandığını dile getirdi ve “Eylül ayında TCMB’den enflasyonla mücadele için güçlü bir adım geldi ve bu adımla bağımsızlık tartışmaları da kapandı.” dedi.

DÖNÜŞÜM OFİSLERİNİ DENETLEME İŞİ ABD'Lİ ŞİRKETE VERİLDİ

Geçen hafta açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Albayrak, Türkiye'de ilk kez orta vadeli ekonomik programa, iş dünyasından akademisyenlere kadar ilgili tüm tarafların katkı sağladığını söyledi.

Albayrak, YEP’in üç ana başlığı kapsadığını vurgularken, bunları dengelenme, disiplin ve dönüşüm olarak sıraladı. Özellikle değişim ile ilgili yeni bir birim kurduklarını aktaran Albayrak, “Yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” dedi.

'16 YILDA TÜM VAATLERİMİZİ YERİNE GETİRDİK'

AKP hükümetlerinin, son 16 yılda tüm vaatlerini yerine getirdiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Bu nedenle, kamu borcunun GSYH’ya oranını yüzde 70'ten yüzde 28’e düşürdük. Bu nedenle, güçlü bir bütçe disiplini oluşturduk. 2008 küresel finansal krizi dahil olmak üzere, bu disiplini güçlü bağlılıkla her zaman uyguladık. Bunlar yatırımcılar ve önümüzdeki 5 yıl için çok önemli." şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE DÜNYA GENELİNE GÖRE ÇOK İYİ DURUMDA'

Spekülasyonlara ve dedikodulara değil, gerçek resme bakılması gerektiğini vurgulayan Albayrak, Türkiye’ye ilişkin dört önemli ölçütün bu resmin önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirtti. Albayrak, Türkiye’nin kamu, hane halkı, banka ve özel sektörün borçlarından oluşan bu dört ölçütte, diğer yükselen piyasalar ve dünya geneliyle kıyaslandığında çok daha iyi durumda olduğunun altını çizdi.

"Finansal sektörün belkemiği olan bankaları desteklemeye devam etmek için her türlü seçeneğe sahibiz" ifadelerini kullanan Bakan Albayrak, gelecek 12 ayda özel sektörde döviz riskinin görülmediğini vurgularken, “Türkiye öngörülebilir gelecekte doğru yolda ilerleyecek ve ekonomide daha önemli adımlar atılacak” diyerek sözlerini tamamladı.

YENİ SİSTEMDE KURULDU, DÖNÜŞÜM OFİSİ NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında bakanlık bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi, kurumlar tarafından atılacak adımlar ve tasarrufları denetleyip takip edecek. Ofisin kamuda gereksiz harcamaları önlemek için hareket edeceğini belirten Albayrak, bu sayede 76 milyar TL'lik tasarruf hedeflendiğini ifade etmişti.

AKP iktidara geldiği 2012’den beri çok sayıda vaatte bulundu. Peki Bakan Albayrak’ın dediği gibi bu vaatlerin hepsi gerçekleştirildi mi?

 

 

AKP’NİN VAATLERİ

‘Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceğiz’

IMF, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler verilerine göre Türkiye, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından 2011 yılı sonuna kadar dünyanın 18. büyük ekonomisi konumundaydı. AKP’nin 2011’de gerçekleşen genel seçimler öncesinde yayımladığı seçim vaatlerinde ‘Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceğiz’ deniliyordu. Ancak verilere göre Türkiye bugün sıralamada yer alıyor.

İşsizlik oranı

AKP’nin 2011 seçim vaatlerinde yer alan bir diğer madde de işsizlik oranını yüzde 5'e indirileceğiydi. Ancak 2018’in Haziran ayında açıllanan rakamlara göre işsizlik oranı yüzde 10,1 seviyesinde kaldı.

2018 dolar kuru 1.97 olacaktı

2013'te AKP tarafından hazırlanan 10. Beş Yıllık Kalkınma Programı'nda 2018 dolar kurunun 1.97 TL olması öngörülüyordu. Anacak bugün dolar 6 TL’nin üzerinde seyrediyor.

Enflasyon tek haneye inecekti

Enflasyonu tek haneye indirme vaadi AKP’liler tarafından pek çok kez dile getirildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz sene ekonominin hızlı bir toparlanma süreci içinde olduğunu belirterek, “Enflasyon her ne kadar Ağustos'ta çift haneye çıktıysa da önümüzdeki aylarda inanıyorum ki yeniden tek haneye inecektir” demişti.

Enflasyon hedefleri yükseltildi

Ancak Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 17,90 olarak belirlenmesinin ardından, geçtiğimiz günlerde açıklanan Yeni Ekonomik Program (YEP) kapsamında 2018 ve 2019 yılına ilişkin büyüme hedefleri düşürülürken enflasyon hedefleri yükseltildi.

Buna göre geçtiğimiz yıl eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program’da 2018 yılı 2019 ve 2020 yılları %5,5 olan büyüme hedefleri sırasıyla %3,8, %2,3 ve %3,5’e indirildi. Yine aynı yıllar %7, %6 ve %5 olan enflasyon oranları ise %20,8, %15,9 ve %9,8’e indirildi ve iki yıl içinde yeniden %10 psikolojik sınırının altına inme hedefi kondu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler