Borçlara şartlı vade

TBB’nin tavsiye kararına göre bankalar, 30 Nisan 2019’da vadesi dolacak 15 milyon TL altı kredileri, belli şartlarda 24 aya kadar vadelendirebilecek.

Yayınlanma: 08.10.2018 - 22:26
Abone Ol google-news

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bankalar ve diğer finansal kuruluşların 15 milyon TL altında borcu bulunan ve belli şartları yerine getiren şirketlerin borçlarını 24 aya kadar vadelendirmesi tavsiyesinde bulundu. Tavsiye kararı, 30 Nisan 2019’a kadar vadesi dolacak spot krediler ve kredi taksitlerini içeriyor. Karara göre bu borçlar, 6 aya kadar anapara ödemesiz taksitlendirilecek.

Bankaları zorlayacak
Uzmanlar uygulamayı “Borç yapılandırma furyası devam ediyor” şeklinde yorumladı. Ekonomist Mustafa Sönmez’e göre “Tavsiye dendiğine bakmayın; tavsiye deyip sonra sopa sallayarak bankaları zorlayacaklar.”

TBB’nin internet sitesinde yer alan açıklamada bahsi geçen şartlar şöyle sıralandı:

-Bankalar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından hakkında yasal takip işlemi başlatılmamış olmak.

-Hakkında iflas kararı bulunmamak.

- Kredileri 30 Haziran 2018 tarihinden sonra ilgili bankada yapılandırılmamış olmak.

- Nakit akış dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını ödemekte zorlanan, ancak kredilerinin yeniden vadelendirilmesi halinde, borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanarak işletme sermayesini güçlendireceği kanaati oluşanlarla sınırlı olmak.

Yüzde 25’i kapsıyor

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, tavsiye kararının toplam kredilerin yüzde 25’ini kapsadığını belirterek, ekonominin daha canlı olması için yaptıklarını söyledi. Birliğin açıklamasında ekonomideki risklerin görece düştüğünün belirtilmesi dikkat çekti. Açıklamada, aynı zamanda para ve sermaye piyasalarındaki oynaklığın da azaldığı, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıların beklentilerinde iyileşme başladığı da ifade edildi. Aydın, NTV’ye yaptığı açıklamada, “Vadelerin uzadığı, stokların çalıştığı, kırılganlığın biraz daha fazla olduğu dönemde iş ortaklarımıza nefes aldırmış olacağız” diye konuştu.
TBB’nin KOBİ’lerin kredi borçlarının vadelendirilmesine yönelik tavsiye kararını değerlendiren İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç de, Kredi Garanti Fonu’nun da devreye girerek, yapılandırılacak borca teminat sağlamasının da yararlı olacağı önerisinde bulundu. Avdagiç, bankaların ellerindeki imkânı en üst seviyede KOBİ’lere kullandırması gerektiğini kaydetti. l


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler