'Kombin'in ilk 'İş'i el koyma ittifakı

Cumhurbaşkanı İş Bankası hisseleri için düzenleme sinyali verdi, MHP’den destek geldi. CHP sert tepki gösterirken, banka hisseleri değer kaybetti.

Yayınlanma: 11.10.2018 - 22:35
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir ay aradan sonra İş Bankası’ndaki Atatürk’ün vasiyeti CHP hisselerini yine gündeme getirdi. Erdoğan, Macaristan dönüşü İş Bankası’ndaki Atatürk hisselerinin kontrolü için “Bu vasiyetin Hazine’ye devrini gerçekleştirelim. MHP’li arkadaşlarla birlikte yapılacak bir yasal düzenlemeyle bu işin yoluna koyulabileceği kanaatindeyim” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP’nin Atatürk’ün vasiyeti gereği temsil ettiği İş Bankası’ndaki hisselere en son Kenan Evren’in tenezzül ettiğini anımsattı. Vasiyetin özel hukukun konusu olduğunu belirten Özel, özel hukukta genel hukuk kurallarının işlemediğini belirterek, “Şimdi buna tenezzül etsinler bakalım. Anayasa, yasa ve ahlaka aykırı bir iş olur. Bildikleri ve akıllara gelmeyen bütün yöntemlerle itiraz eder ve pişman ederiz” diye konuştu.

<haber-dikey:1108071>

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de, bu devrin ancak müsadere yoluyla gerçekleşebileceğini; böyle bir yöntemin uygulanması durumunda anayasada düzenlenen mülkiyet hakkının açıkça ihlal edileceğini ifade etti.

<haber-dikey:1108924>

MHP kanadı, Erdoğan’ın sözünü ettiği söz konusu yasal düzenlemenin Siyasi Partiler Yasası’nda yapılabileceğini belirtiyor. Siyasi Partiler Yasası’nda “partilerin ticari faaliyette bulunamayacağına” yönelik açık bir hüküm bulunduğuna dikkat çekilirken, bu maddeye eklenebilecek bir “Siyasi partilerin sahip oldukları hisseler Hazine’ye devredilir” şeklindeki hükümle, CHP’nin hisselerinin Hazine’ye devredilebileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı’nın açıklaması sonrasında İş Bankası hisselerinde yüzde 4.35’i bulan değer kaybı yaşandı.

<haber-dikey:1108710>

MHP’den  destek

MHP Genel Başkanı Bahçeli de dün, bir grup gazeteciye, hisselerle ilgili şunları söyledi: “19 Eylül 2018 tarihinde demiştim ki, ‘CHP’nin Atatürk’ün mirası diye nitelendirilen payını, Türk milletine iade etmesi gerekir, Atatürk’ün gerçek varisi Türk milletidir.’ Cumhurbaşkanı’ın Macaristan dönüşü gazetecilere yaptığı açıklama doğrultusunda, şayet İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin Hazine ve Türk milletine devri hususunda bir kanun teklifi Meclis’e gelirse, biz gereğini yapacağız ve desteğimizi vereceğiz. Tekraren ifade ediyorum, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçek varisi büyük Türk milletidir.”

<video:1108700>

 

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’ da  bir gazetecinin İş Bankası hisselerine yönelik toplantıdaki sorusuna Enginyurt, “İş Bankası’nda hissen mi var lan” dedi.

Hisselerde sert düşüş

Dün İş Bankası hisselerinde yüzde 4.35’i bulan değer kaybı yaşandı. Bankanın hisseleri öğleden sonra bir miktar toparlandı ve kayıp yüzde 2’ler seviyesine geriledi. İş Bankası, 17 Eylül’de “İş Bankası siyaset malzemesi yapılamayacak önemde bir kuruluş olup, özellikle ülkemizin yoğun ve hassas gündemi içinde tüm değerlendirmelerin bu önem çerçevesinde yapılması milli menfaat meselesidir” demişti.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler