Savola’dan margarine 12 milyon dolar yatırım

2008’de Yudum AŞ’yi satın alarak üretime devam eden Savola Gıda, endüstriyel alanda kullanılacak margarin üretimine başladı.

Yayınlanma: 30.10.2018 - 22:56
Abone Ol google-news

 

Yemeklik ayçiçeği ve zeytinyağı markaları Yudum, Sırma ve Egemden’i bünyesinde barındıran Savola Group, Balıkesir Ayvalık’ta üretim yaptığı fabrika arazisine 12 milyon dolarlık yatırımla margarin üretim tesisi açtı.

Bu yatırımla endüstriyel ve pastacılık yağları pazarına girdiklerini anlatan Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, “Sava isimli margarin markamızı endüstriyel kullanım için; Vala markamızı da pastacılar için üretiyoruz. Tesisimizin üretim kapasitesi 30 bin ton ancak iki sene içinde 70 bin tona çıkaracağız. Gelecek 2 yılda da 10 milyon dolarlık daha yatırım planlıyoruz” dedi.
Ayvalık’ta 1985’ten beri üretim yapan Yudum Gıda, 2008’de sıvıyağ, şeker, ambalaj, perakende ve emlak sektörlerinde faaliyet gösteren Savola Group’a satılmıştı.

Hedef yükseltti

Ayvalık Fabrikası’nın yıllık üretim kapasitesinin ayçiçek ve mısır yağlarında 120 bin ton, zeytinyağında ise 20 bin ton olduğunu ifade eden Balazadeh, ihracatın ise yüzde 7’lik paya sahip olduğunu anlattı. 2017’de yaptıkları 15 milyon dolarlık ihracatı bu yıl 25 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Balazadeh, ağırlıklı ihracat pazarlarının ise S. Arabistan, Katar, Bahreyn, Japonya, Amerika olduğunu belirtti. Balazadeh, zeytinyağı tarafındaki hedef pazarlarının ise Kanada ve Çin olduğunu kaydetti.

Kadınlara ek gelir

‘Yudum Egemden’in Bereketi Kadının Emeği’ sosyal sorumluluk projesi ile, şirket bünyesinde 50 ev kadını istihdam ediliyor.  Üç yıl önce kurulan proje gereği haftada 40 zeytinyağı şişesini kendi tasarımlarıyla boyayan 50 ev kadını, hem şişe başına 5 TL kazanıyor hem de boyanan el emeği şişeler, tüketicilere sunuluyor. 14. Ayvalık Zeytin Hasat Günleri’nde konuştuğumuz ev kadınlarından Nurgül Karaboyun, “Tüm malzemeleri Yudum Egemden karşılıyor. Biz ise evlerimizde boyuyoruz” diye konuştu.-


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler