Erdoğan 'Hazine garantisi yok' dedi ama...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni havalimanı için “Hazine garantisi yok” dedi ancak DHMİ’nin 6.3 milyar Avro’luk gelir garantisi Hazine garantisi ile aynı kapıya çıkıyor.

Yayınlanma: 30.10.2018 - 23:02
Abone Ol google-news
<video:1125538>

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni havalimanının açılışında “Bu projede herhangi bir hazine garantisi yoktur. Sembolik bir rakamı ifade eden, 12 yıla mahsus 342 milyon Avro dış hat yolcu geliri garanti edilmiştir” dedi. Ancak projede Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) yolcu gelir garantisi var ve bu rakam sadece ilk yıl için 316 milyon Avro olurken, 12 yıl için toplam 6.3 milyar Avro’ya ulaşıyor.

<haber-dikey:1125590>

Garanti bedeli hesaplamasında dış hat giden yolcu için 20 Avro, dış hattan gelip dış hata giden transit yolcu için 5 Avro ve iç hattan gelip dış hata giden transit yolcu için 3 Avro servisi ücreti baz alınacak. Kapatılacak olan Atatürk Havalimanı’nda dış hat giden yolcu bedeli 20 Avro değil 15 dolardı. Dış hattan gelip dışa hata giden transit yolcu için ise 2.5 Avro idi.

<haber-dikey:1125643>

Aynı kapıya çıkıyor

Cumhurbaşkanı “Bu projede Hazine garantisi yok” dese de, eski Hazine bürokratları, DHMİ garantisi ile Hazine garantisinin aynı kapıya çıktığı görüşünde. Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Ferhat Emil, DHMİ’nin yüzde 100 kamu sermayeli bir kuruluş olduğunu hatırlatarak, burada bir sermaye açığı olduğunda bunu Hazine’nin kapattığını hatırlattı. Emil ayrıca, projenin ilerleyen aşamalarında doğrudan Hazine borç üstlenim garantisinin de gündeme gelebileceğini, diğer kamu özel işbirliği projelerinde bunun örneklerinin olduğunu hatırlattı.

<haber-dikey:1125584>

Hazine Müsteşarlığı’nda geçmişte Kamu Finansmanı Genel Müdürü olarak görev yapmış olan ve şu an Dünya Bankası’nda Kamu Borç ve Risk Yönetimi Danışmanlığı yöneticisi olarak görev yapan M. Coşkun Cangöz de “Hazine garantisi yok ama devlet garantisi var. Kamu kuruluşlarının verdiği garantiler sadece Hazine’nin garanti portföyünde görünmüyor. Sonuçta ikisi aynı kapıya çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, İGA Havalimanı İşletmesi AŞ ile geçtiğimiz yıl  Kargo Şehri ve Yer Hizmetleri Kampüsü için alan tahsis sözleşmesi imzalayan 6 şirket arasında yer alan Bilin Lojistik de konkordato istedi.

<haber-dikey:1126665>

 

6 projeye 14 milyarlık garanti

TÜSİAD Merkezi Yönetim Bütçesi Takip Raporu verilerine göre, 2012-2018 yılları arasında Hazine, kamu özel işbirliği projelerinden kaynaklanan toplam 14.1 milyar dolarlık kredi için borç üstlenim anlaşması yaptı. Bu projeler Avrasya Tüneli, Kuzey Marmara Otoyolu, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu’nun iki farklı kesimi ve Çanakkale-Malkara Otoyolu olmak üzere 6 projeden oluşuyor. Söz konusu raporda, ekonomik durumda belirgin bir düzelme olmaması halinde borç üstlenim riskinin maliyetlerinin TL cinsinden artabileceği uyarısı da yer almıştı.

<haber-dikey:1125515>

İlk uçuş bugün

İstanbul Havalimanı’nda ilk sefer bugün 11.00’da Ankara’ya yapılacak. İnşaatı bitmeden açılan havalimanı ISL koduyla THY’nin internet sitesindeki uçuş noktaları arasına eklendi ancak günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanından, sadece Ankara, İzmir, Antalya, Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan’a karşılıklı birer uçuş gerçekleştirilecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler