Konuta yatırım durdu

TMB’ye göre alternatif yatırım araçlarındaki getiri oranlarının yüksek olması, gayrimenkulün bir yatırım aracı olarak tercih edilmemesine sebep oldu.

Yayınlanma: 01.11.2018 - 22:35
Abone Ol google-news

İnşaat sektöründe reel büyüme, 2018 ikinci çeyreğinde sert bir düşüşle yüzde 0.8 oldu. Piyasada nakit dönüşü azaldı, konkordato ilan eden firma sayısı kayda değer oranda arttı, yatırımlar açısından bekle-gör stratejisi hâkim hale geldi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Ekim 2018 İnşaat Sektörü Analizi’ne göre geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6.8 büyüme kaydeden sektörde yaşanan ani yavaşlama, döviz kuru, enflasyon ve faizler başta olmak üzere makro ekonomik verilerdeki olumsuzluklar ile yatırım iştahındaki azalmadan kaynaklandı. Analizde, “Yapım işlerinde ağırlıklı olarak kullanılan çimento, akaryakıt, demir, bitum, boru gibi malzeme fiyatlarında özellikle son iki yıldır yaşanan yüksek artışlarla birlikte kurda son altı ayda öngörülmesi mümkün olmayan yükseliş nedeniyle inşaat firmaları çok ciddi zorluklar yaşadıklarını belirtiyor” denildi.

Firmalar zorda

Konut sektörüyle ilgili “Alternatif yatırım araçlarındaki getiri oranlarının yüksek olmasının, gayrimenkulün bir yatırım aracı olarak tercih edilmemesine sebep olduğu gözlenmektedir” tespiti yapıldı. Analizde, yurtdışında toparlanma sürerken, yurtiçinde yapım işlerinde kullanılan malzeme fiyatlarında özellikle son iki yıldır yaşanan yüksek artışlarla birlikte kurda öngörülmesi mümkün olmayan yükseliş nedeniyle inşaat firmalarının çok ciddi zorluklar yaşadığı ve destek beklediği” vurgusu yapıldı.

12.4 milyar dolarlık proje

Raporda, Türk müteahhitlik firmalarınca 1972’den 2018 Eylül sonuna kadar 121 ülkede üstlenilen 9 bin 400’den fazla projenin toplam bedelinin 371 milyar doları aştığı açıklandı. Yeni üstlenilen proje tutarı 2017’de 15 milyar dolar olurken, bu yıl ise yüzünü yukarı çevirdi. Yurtdışındaki yeni iş tutarı, bu yılın dokuz ayında 12.4 milyar dolara çıktı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler