‘Türkiye muafiyet listesinde’

Hükümet, ABD’nin 5 Kasım’da başlayacak İran’a yaptırımlarının ikinci diliminde muafiyet tanınan 8 ülke içerisinde Türkiye’nin de olduğunu açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Şu anda bize gelen bilgiler Türkiye’nin de muafiyet alan ülkeler içerisinde olduğu şeklinde. Karar memnuniyet verici” dedi. Bu arada hükümet enerji yatırımlarında özel sektörün önünü daha da açacak. İzin, ruhsat, onay işlemleri kolaylaştırılacak. Kamu tarafından işletilmeyen kömür sahalarının ruhsatları da özel sektöre devredilecek.

Yayınlanma: 02.11.2018 - 22:45
Abone Ol google-news

 

<haber-dikey:1129769,1129838>

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşüldü.

ABD’nin İran’ın petrol ihracatını engellemeye yönelik 4 Kasım’da başlayacak olan yaptırımlarında aralarında Japonya, Hindistan ve Güney Kore’nin de olduğu 8 ülkeye petrol ithalatında istisna tanınacağı, bu ülkelerin İran’dan petrol ithalatına devam edeceği bilgisi ana gündem oldu. Bu ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğu belirtildi. TÜPRAŞ’a istisna tanınacağı dile getirildi.

Bu konuda ABD ile yoğun görüşmeler dün gün boyunca devam etti. Konu komisyon toplantısına gelişinde bakan Dönmez’e de soruldu. Dönmez, Türkiye’ye istisna tanındığı konusunda, “Bize yazı gelmedi ama duyumlarımız var” dedi. Dönmez daha sonra komisyonda yeni bir açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun açıklamasına işaret eden Dönmez, “Sayın Bakanın, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeye dönük yaptırımların kaldırılmasına veya sınırlandırılmasına yönelik bir açıklaması olmuş. Öncelikle bu pozitif açıklamadan dolayı aslında memnuniyetimi ifade etmek istiyorum” dedi. Dönmez, şunları söyledi: “Şu anda bize gelen bilgiler Türkiye’nin de muafiyet alan ülkeler içerisinde olduğu şeklinde ama detayları bize henüz ulaşmadı. Bu karar memnuniyet verici.”
Komisyondaki görüşmeler sırasında CHP Milletvekili Süleyman Girgin, elektrik faturasının basılı olduğu pankartı kaldırarak, “Faturalarda yüzde 25 kayıp kaçak bedeli alınıyor. Millet kullanmadığı elektriğin bedelini ödüyor” dedi.

Saha ruhsatları özel sektöre

Bakan Dönmez’in açıklamaları ve bütçeden yansıyan verilerden bazıları da şöyle:

Özel sektöre ayrıcalık: Enerji yatırımlarında özel sektöre ayrıcalık tanınacak. Yatırımların mümkün olduğu kadar özel sektör tarafından yapılmasını sağlayacak düzenlemeler yaşama geçirilecek. Bunun için mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılarak yatırımcıların izin, ruhsat, onay, ön lisans/lisans vb. işlemlerindeki süreçler önemli ölçüde sadeleştirilecek. Bu gibi düzenlemelerle AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında elektrik üretiminde yüzde 40.2 olan özel sektör payı bugün yüzde 85’e ulaştı. Kamu tarafından işletilmeyen kömür sahaları ruhsatları da özel sektöre devredilecek. Bu kapsamda teklifler alınarak ruhsat devri sözleşmesi 11 Ekim’de imzalanan 7 sahanın devir işlemleri kısa süre içerisinde sonuçlandırılacak.

3. santralın yeri: Akkuyu’da ilk nükleer santralin inşası başladı. Sinop Nükleer Güç Santralı’na ilişkin fizibilite çalışmaları tamamlandı. Ancak 3. santralın yeri hâlâ belli değil. Yer belirleme çalışmaları devam ediyor. Bu yıl sonunda 81 ilin tamamına doğalgaz iletim hattı ulaşacak.
Elektrik kömürden: Üretilen elektriğin yüzde 36.2’si kömürden, yüzde 33.5’i yenilenebilir enerji kaynaklarından, yüzde 30’u doğalgazdan, geri kalanı ise diğer kaynaklardan sağlandı.
Tonlarca uranyum: Son 5 yılda yürütülen çalışmalarda 1978 ton uranyum rezervi tespit edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler