Glütensiz ürünlerin fiyatı ikiye katlandı

Çölyaklı bir bireyin ihtiyaç duyduğu glütensiz ekmek 16 TL’den 20 TL’ye çıktı.

Yayınlanma: 06.11.2018 - 21:53
Abone Ol google-news

Çölyaklı bireylerin tüketmeleri gereken glütensiz besinler ile veganların tükettiği bitkisel ürünlerin fiyatı, kurdaki artış nedeniyle iki katına çıktı.

Vegan tüketicilerin ihtiyaç duyduğu laktozsuz süt gibi bitkisel içerikli gıdalar ile çölyaklıların ihtiyaç duyduğu glütensiz buğday, arpa ve çavdardan yapılmış gıdaların tamamı ithal edildiği için dövizden doğrudan etkileniyor.

Yüksek kurdan önce de çoğu vegan ve çölyak hastası, ihtiyaç duydukları gıdaları almakta zorlanıyordu. Çölyaklı birinin alması gereken glütensiz bir ekmek 16 TL iken, bir paket bisküvi 10 lira; bir paket çikolata ise 15 liraydı. Ancak yılbaşından bu yana TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi, bu fiyatları katlayarak cep yaktı. Şu anda glütensiz ekmekler 20 TL civarında satılırken; belediyelerin sattığı halk ekmekler ise 2 TL’den 4 TL’ye çıktı.

İthalata bağımlı
Birkaç ay öncesine kadar 8.5 TL’ye satılan glütensiz krakerlerin fiyatı 12.5 TL’ye yükseldi. Glütensiz ürünler için kullanılan ve yurtdışından ithal edilen greçka ununun bir çuvalı ise 200- 250 TL’den 325 - 330 TL’ye ulaştı.

Çölyaklıların ihtiyaç duyduğu glütensiz buğday, arpa ve çavdardan yapılmış gıdalarda durum böyleyken, hayvansal ürünleri reddedip, bitkisel gıdaları tercih eden veganlar da zor durumda. Soya fasulyesi ya da hindistan cevizinden yapılan soya sütleri, büyük marketlerde 5 TL iken bir iki ay içerisinde 10 TL’ye; bu sütlerin bir litrelik boyları ise 15 TL’den 35 TL’ye yükseldi. 100 gram vegan peynirin fiyatı 5 TL’den 7 TL’ye çıkarken, vegan atıştırmalıklar da en az ikiye katlandı.


Üreten firma yok

Ege Çölyakla Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Aydoğdu, bu ürünlerin ithalata bağımlı olmasından dolayı sürekli zamlanmaya mahkûm olduğunu belirtirken; Çölyak Derneği Başkanı Şebnem Ercebeci Çınar ise, söz konusu ürünlerin üretileceği tek bir fabrikanın bile olmamasından dert yandı. İthalata bağımlılığın yanı sıra getirilen ürünlerin vergilere takılmasının da zammı artırdığını söyleyen Çınar, “Yurtdışından gelen gümrük vergileri düşürülmeli” diye konuştu.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler