Gizli saklı tasarruf

Hükümet kamuda yüzde 30 tasarruf istedi. CHP bakanlıkların ne kadar tasarruf yaptığını sordu. Milli Savunma Bakanlığı “gizli” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanıtını Hazine engelledi. İki bakanlık yanıt vermedi. Diyanet “zorunlu harcama yapılıyor” demekle yetindi.

Yayınlanma: 07.11.2018 - 20:57
Abone Ol google-news

Hükümet, ağustos ayında ekonomik krizin patlak vermesinin ardından; tüm kamu kurum ve kuruluşlarının 2018 bütçesinden yüzde 30 tasarruf edilmesini istedi. Bu kapsamda bakanlıklar kasalarında kalan ödeneklerinden zorunlu personel giderlerini çıkarıp tasarruf planı hazırladı. Diyanet İşleri Başkanlığı ne kadar tasarruf edildiğini açıklamadı, Milli Savunma Bakanlığı ise tasarruf bilgilerinin ‘gizli’ olduğunu iddia etti.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan; Sağlık, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm, Milli Savunma bakanlıkları ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2018 bütçelerinden ne kadar kesinti yapıldığı konusunda Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (Cİ- MER) bilgi edinme başvurusunda bulundu. CHP’li Bakan; bütün bakanlıkların tasarruf tedbirlerini soru önergesi konusu da yaptı. Bakan başvuru ve önergelerinde; bütçesinin yüzde kaçının tasarruf kapsamına alındığı ve kurum giderlerinin hangi kalemlerinden tasarruf yapıldığı sorularının yanıtlarını aradı.

DİYANET TASARRUFUN ORANINI GİZLEDİ

Onlarca bakanlıktan daha fazla bütçeye sahip olmasına karşın, her yıl hazineden ek ödenek isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, tasarrufun oranını gizledi, ancak “sadece zorunlu giderler için harcama yapılmaktadır” açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın makamından verilen yanıtta ne kadar tasarruf edildiği açıklanmadı. Yanıtta, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinin büyük bir çoğunluğu personel giderleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenen devlet primi giderlerinden oluşmaktadır. Kalan ödeneklerin ekonomik verilmi kullanılması ilkesine riayet edilerek, sadece zorunlu giderler için harcama yapılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Milli Savunma Bakanlığı ise CİMER üzerinden ilettiği yanıtta tasarrufa ilişkin bilgilerin “gizli” nitelikte olduğu belirterek, “talep edilen bilgi ve belgelerin verilmesinin uygun olmayacağı değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ne kadar tasarruf planladığına ilişkin bilgi edinme başvurusunun yanıtı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından beklemeye alındı. Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ise CİMER başvurusuna zorunlu olmasına karşın hiçbir yanıt vermedi.

Enerji ve eğitimde tasarruf yapıldı

CHP’li bakanın soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2018 yılı bütçesinin yüzde 12.85’ini tasarruf tedbirleri kapsamına aldıklarını bildirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise bakanlığının bütçesinden yüzde 82 tasarruf yapıldığını belirtti. Hükümetin tasarruf talimatında ilk adımı Milli Eğitim Bakanlığı atmış, yılın ilk 6 ayının ardından elinde maaşlar hariç 10.6 milyar TL kalmıştı. MEB’in kalan paranın 2 milyar TL’sinde kesintiye gittiği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler