Enerjide maliyet artışı yüzde 60’a dayandı

Dövizde yaşanan sert yükseliş, ithalata bağımlı olan enerji sektöründeki maliyet artışı yüzde 60’ı buldu.

Yayınlanma: 07.11.2018 - 22:37
Abone Ol google-news

Dövizde yaşanan sert yükseliş, ithalata bağımlı olan enerji sektöründeki maliyet artışı yüzde 60’ı buldu.

Yüksek kurun olumsuz etkilerinden doğrudan etkilendiklerini anlatan Petrol Ofisi Madeni Yağlar Direktörü Sezgin Gürsu, yalnızca madeni yağların ana hammaddesi olan bazı yağlarda 2017’de tüm yıl boyunca yüzde 50’ye yakın bir artış yaşanmışken, bu artışın yalnızca 2018’in 10 ayında yüzde 55’i gördüğünü ifade etti. Geçen yıl yüksek petrol fiyatlarının etkisiyle maliyet artışları yaşasalar da bu yıl kurda yaşanan oynaklık kadar olumsuz etkilenmediklerini ifade eden Göksu, “Kurda öngörülemeyen bir artış yaşanınca, yükselen maliyetlerimizi tüketicilere yansıtmamak için verimliliği nasıl artırırız diye düşünmeye başladık. Ancak yüzde 40 zam yapmak durumunda kaldık” dedi.

İki yeni ürün

350’den fazla yağ çeşidinin üretildiği Petrol Ofisi’nin Kocaeli Derince’deki Madeni Yağlar Fabrikası’nda, hibrit araçlar ve hidrolik sistemlerde tasarruf sağlayacak iki yeni yağ çeşidi daha üretildi.

Madeni yağ ve gres yağ üretim kapasitesi yıllık 140 bin ton olan fabrikada açıklama yapan Gürsu, motor yağlarından beklentilerin arttığını, bunun kendilerini daha az yakıt yakan yağları üretmeye zorladığını anlattı. Yeni iki ürünü fabrikanın içinde yer alan Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi’nde geliştirdiklerini dile getiren Gürsu, “Maxima Hybrid OW-20 ürünümüz, hibrit araçların motor ömrünü uzatan ve önceki nesil araçlara göre yüzde 3 yakıt tasarrufu sağlayan. Hydro Tech HVI-E ise, hidrolik sistem yağı. Bununla hidrolik uygulamalarda yüzde 10 enerji tasarrufu sağlanıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon