'En kırılgan ekonomi hâlâ Türkiye'

Moody’s’e göre Türkiye dış şoklara duyarlı. 2019 ortasına kadar ekonomi sert daralacak. Bloomberg de en kırılgan diye niteledi.

Yayınlanma: 08.11.2018 - 22:39
Abone Ol google-news

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisinin 2019’da yüzde 2 küçülmesini öngördü. Bloomberg de “En kırılgan ekonomi hâlâ Türkiye” dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, önümüzdeki çeyreklerde Türkiye ekonomisinde sert küçülme öngörüsünde bulundu. “Küresel Makro Görünüm: 2019-2020” raporunda Türkiye’nin dış şoklara karşı duyarlı kalmayı sürdürdüğünü belirten Moody’s’e göre Türkiye ekonomisi 2019 ortasında kadar her çeyrekte küçülme kaydedecek. 2019 için yüzde 2 küçülme bekleyen kuruluş, küçülmeye gerekçe olarak TL’deki büyük değer kaybı ve faizlerdeki sıçramayı gösterirken, yüksek enflasyon ve kredi faizlerindeki artışın tüketimi düşüreceğini vurguladı.

Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye ve Arjantin ekonomilerinin küçülmesiyle Çin’in yavaşlamasının 2019’da G-20 gelişen piyasalar büyümesini aşağı çekmesini bekliyor. Moody’s küresel büyüme beklentisini gelecek yıl için yüzde 3.3’ten yüzde 2.9’a indirdi. Ticaret savaşlarının sadece ABD ve Çin değil, Japonya, Güney Kore ve Almanya gibi açık ekonomileri de etkileyeceği kaydedilen raporda, gelişmiş ülkelerdeki büyümenin 2019 yılında yavaş ancak kesintisiz olacağı açıklandı.

Enflasyon uyarısı
Bloomberg Economics’in çalışmasına göre, gelişmekte olan ülkeler arasında dış şoklara karşı en kırılgan ülke hâlâ Türkiye. Eylül sonrasında Türk varlıklarına dönük ilgi artsa da Bloomberg, ekonomik temellerde bir değişim olmadığına dikkat çekti. Arjantin’den sonra benzerleri arasında enflasyonun ve cari açığın en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğu belirtilen çalışmada, Merkez Bankası’nın (TCMB) 625 baz puanlık faiz artışı ve ABD ile ilişkilerdeki iyileşme sonrasındaki değerlenmeye rağmen TL’nin yılbaşına göre yüzde 29 değer kaybetmiş durumda olduğu hatırlatıldı. Cari açık ve enflasyon dışında kısa vadeli dış borç, merkez bankası rezervinin kısa vadeli dış borcu karşılama oranı ve hükümet verimliliğinin dikkate alındığı çalışmada, sırasıyla Arjantin, Güney Afrika ve Mısır’ın kırılganlıkta Türkiye’yi takip ettiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler