Adım adım yavaşlama

Üretimi ithalata bağımlı olan Türkiye, ekonomideki sorunların etkisiyle geçen ağustos ayından sonra eylülde de cari fazla verdi.

Yayınlanma: 12.11.2018 - 22:35
Abone Ol google-news

 

Merkez Bankası 2017 Eylül ayında 4.4 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabının, bu yılın aynı ayında 1.8 milyar dolar fazla verdiğini açıklandı.
Yılın dokuz ayında cari açık da yüzde 4 düşüşle 30 milyar dolar oldu. Bunun sonucunda, eylülde son

12  aylık cari işlemler açığı 46 milyar dolara geriledi. Bu rakam geçen ağustosta 52.3 milyar dolardı. Finans uzmanların bu fazlanan temel olarak ekonomik yavaşlamadan kaynaklandığını belirtiyor. İthalat fiyatlarındaki artış cari fazlada etkili oldu. Merkez Bankası verilerine göre, ödemeler dengesi bilançosunun eylül ayı sonuçlarının detayları şöyle:

-Portföy yatırımları 904 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Bu kapsamda yurtdışı yerleşikler, hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 71 milyon dolar ve 274 milyon dolar net satış yaptı.

-Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 186 milyon dolar artarak 827 milyon dolar oldu.

17 milyar gizemli

-Resmi rezervler eylülde 3.5 milyar dolar, ilk 9 ayda 16.9 milyar dolar azaldı.

-Kaynağı belirsiz para giriş çıkışı gösteren net hata noksan hesabı ise eylül ayında 416 milyon dolar açık verirken, 9 ayda 17.3 milyar dolar fazla verdi.

-Öte yandan ilk 9 ayda uluslararası doğrudan sektörel yatırımlar 5.2 milyar dolardan 4.2 milyar dolara indi.  

Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan verinin beklentileriyle uyumlu olduğunu, tamamıyla ekonomideki yavaşlamadan kaynaklı bir cari fazla durumunun söz konusu olduğunu bildirdi. İş Yatırım ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu ise şunları söyledi: “Ekim ayına dair veriler cari fazla vereceğimize işaret ediyor. Yılın son iki ayında iktisadi faaliyetin seyri ve kasım itibarıyla verilen teşviklerin etkisi cari dengenin patikasını belirleyecek. Mevcut görünüm ve iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın etkisini dikkate alarak yıllık 38 milyar dolar olan cari açık tahminimizi 31 milyar dolar olarak güncelliyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler