‘Konkordato ilanı yoksa kriz de yok’

AKP, ekonomik kriz nedeniyle artan korkordato ilanlarını zorlaştırmak için yasa önerisi verdi. Hükümet böylece ekonomi rayında imajı verecek.

Yayınlanma: 13.11.2018 - 22:20
Abone Ol google-news

AKP’nin konkordatoları zorlaştırmak için verdiği yasa önerisine göre, firmaların konkordato talebinde bulunabilmesi için gereken belgelere ‘makul güvence denetim raporu’ eklenirken; mahkemelerin konkordato için görevlendirilecek komiserlerin seçimi yeni kriterlere bağlanacak.
AKP’li milletvekillerince, TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa önerisinde şu düzenlemeler öngörülüyor:

-Abonelik sözleşmesine dayalı faturalardan kaynaklanan para alacaklarına ilişkin haciz yoluyla ilamsız icra takipleri, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi  bünyesinde oluşturulacak Merkezi Takip Sistemi üzerinden yapılacak. Alacaklı avukatı, icra takibini başlatmak için MTS’de yer alan takip talebini dolduracak.

 

<haber-dikey:1138685>

 

-Konkordato talebine eklenecek belgeleri düzenleyen İcra İflas Yasası’nın 286. maddesinde değişiklik yapılıyor.

-Mahkeme, geçici mühlet kararıyla birlikte konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olup olmadığının yakından incelenmesi amacıyla bir geçici konkordato komiseri görevlendirecek. Alacaklı sayısı ve alacak miktarı dikkate alınarak gerektiğinde 3 komiser de görevlendirilebilecek.

-Komiserler, bilirkişilik bölge kurulları tarafından oluşturulan komiser listesinden seçilecek. Listeye kayıt için Adalet Bakanlığı tarafından izin verilen kurumlardan alınacak eğitimin tamamlanmış olması zorunlu olacak.

-Korkordato talebinin reddine ve borçlunun iflasına doğrudan karar verilmesi için gerekli koşullar arasına ‘borçlunun alacaklıları zarara uğratma amacıyla hareket ettiğinin anlaşılması’ kriteri eklenecek.

-Türk Ticaret Yasası kapsamında konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu olacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler