Tapunun yolu unutuldu

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Aşa, konut satışlarının olmaması nedeniyle birçok emlak ofisinin tapu dairesinin yolunu unuttuğunu söyledi.

Yayınlanma: 29.11.2018 - 22:35
Abone Ol google-news

 

İnşaat sektöründeki kriz nedeniyle sektörde satışlar dip yaparken firmalar da ardı ardına konkordato ilan ediyor. Gayrimenkullerin satış ve kiralamasına aracılık eden emlak ofisleri ise durgunluktan şikâyetçi. İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, satışların olmaması nedeniyle birçok emlak ofisinin tapu dairesinin yolunu unuttuğunu söyledi. Atılan adımlara, indirim kampanyalarına rağmen piyasada bir canlılık olmadığına işaret eden Aşa, yılbaşından bu yana hiç satış yapamadığını söyleyen emlak ofisi bulunduğunu aktardı.

Ev alırken dikkat

Aşa, eskiden emlak ofislerini kapıdan içeri almayan bazı markalı inşaat firmalarının şimdi satış yapmak için emlakçıların kapısını çaldığını dile getirerek yurttaşı da ev alırken uyardı.
Özellikle fiyatı çok düşen konutlara rağbet edilmemesini isteyen Aşa’nın uyarıları şöyle:

-Özellikle fiyatı son dönemlerde çok düşen konuta yönelmeyin. Tapusunu almadığınız evi asla almayın. Maketten, yarım kalmış inşaatlardan konut almayın. İnşaat firmalarından ek teminat isteyin.

-Bize gelen birçok firmayı araştırıyoruz. Batık mı, evi teslim ediyor mu, tapuda sorun var mı diye bakıyoruz. Ama son yıllarda binlerce firma kuruldu. Çoğu firma satış ekiplerini de kendileri kuruyorlar. Oralarda ev alınacaksa mutlaka firma araştırılmalı.

-Özellikle kendi içinde vadelendirmeler yapıp ev satanlar var, bunlara dikkat edilmeli.
Son dönemlerde kiralık ve satılık ev sayısında ciddi artış olduğunu, kiralıklarda yüzde 25 satılıklarda ise yüzde 30 civarında fiyat düşüşleri olduğuna işaret eden Aşa, bütün Türkiye’de piyasanın durgun olduğunu, ancak parası olana ev almak için de en iyi zaman olduğunu dile getirdi.  İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da “Konut almak için ihtiyacınız ve birikiminiz varsa yarını beklemeyin. Bu fiyatta, bu lokasyondaki konutu bulamayacaksınız, başkası alacak” dedi.

Yatırımcı temkinli

Urban Land Institute (ULI) ve PwC’nin ‘Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2019’ raporuna göre, Avrupa gayrimenkul sektörü, potansiyel faiz oranı artışları ve belirsiz jeopolitik ortamdan korunma konusunda dikkatli davranıyor ve yatırımlarda uzun vadeli, güvenli gelir arayışı ön plana çıkıyor.
Rapor, yatırımcıların aynı zamanda temkinli bir duruş içerisinde olduğunu gösteriyor. Önceki sene katılımcıların yaklaşık yarısı sektöre yeniden finansman veya yeni yatırıma yönelik öz sermaye girişinde artış olacağını düşünürken, bu sene katılımcıların sadece yüzde 28’i bu fikri paylaşıyor. Uygun gayrimenkul varlıklarına erişim konusu da endişeye sebep oluyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler