Çürükler ayıklanmalı

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, katma değer üretemeyen firmaları yaşatmaya gerek olmadığını belirterek “Zombi firmalar ortaya çıkar” dedi.

Yayınlanma: 29.11.2018 - 22:41
Abone Ol google-news

 

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, özel sektörün sorunlu kredilerinin nasıl yapılandırılacağının Türkiye ekonomisi için belirleyici olacağına dikkat çekerek “Kriz dönemlerinde firma sayısı yüzde 20 ile yüzde 35 arasında azalır. Çürük elmalar ayıklanmalı. Çürük elmalar yaşatılmaya çalışılırsa tüm elmalar çürür. Zombi firmalar ortaya çıkar. Katma değer üretemeyen firmaları yaşatmaya gerek yok” dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeler Birliği’nin (AKTOB) düzenlediği 8. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde konuşan Ateş, toplamdaki 17 milyar dolar seviyesindeki turizm kredisinin yüzde 17’sine denk gelen yaklaşık 3 milyar dolar krediyi Denizbank’ın kullandırdığını söyledi. Ateş, geri ödemelerdeki sorunlar nedeniyle bu rakamın yaklaşık 2 milyar dolarını yeniden yapılandırdıklarını söyledi.

Sorunluda yükseliş

Enflasyon ve faiz oranlarının bir süre daha yüksek kalmaya devam edeceğini belirten Ateş, ekonominin dengelenmesi için gelecek iki yılda büyümenin yüzde 1-2 seviyelerinde kalacağı öngörüsünü paylaştı. Takipteki kredi oranın yüzde 3.5’e, sorunlu kredilerin oranın çift haneli rakamlara yükseldiğini aktaran Ateş, kaynakların akılcı kullanılmasının ve yabancı yatırımcıların güveninin yeniden kazanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ateş, 2018’de turist sayısında ve turizm gelirinde önemli artış olduğunu ancak turist başına ortalama harcamada geçen yılki 811 dolar seviyesinden bu yıl 750 dolar seviyesine düşüldüğünü dile getirdi.

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, bu yıl Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısında yüzde 23’lük artış olduğunu, geçen yıl 32 milyon olan rakamın bu yıl 40 milyonu aşmasını beklediklerini dile getirdi.
İngiltere’nin ikinci büyük tur operatörü ve havayolu şirketi Jet2holidays Üst Yöneticisi (CEO) Steve Heapy, İngiltere’den Türkiye’ye paket turlarda 2018’de yüzde 66’lık artış olduğunu, bu gelişmede TL’deki değer kaybıyla birlikte Türkiye’nin ucuz olmasının etkili olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler