Ticarette diriliş!

Venezüella ile Türkiye arasındaki yakınlaşmaya Erdoğan’ın Caracas ziyaretiyle yeni anlaşmalar eklendi. 2018’de ithalat altının etkisiyle dokuza katlandı.

Yayınlanma: 04.12.2018 - 22:58
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Venezüella’nın başkenti Karakas’ta mevkidaşı Nicolas Maduro ile görüştü. Türkiye tarafından Venezüella’ya ilk defa devlet başkanlığı düzeyinde ziyaret olduğunu hatırlatan Maduro, bir kez daha Diriliş Ertuğrul dizisine değinerek “Harika dizi Ertuğrul’u çok seviyoruz” dedi.

Ekonomik kriz içindeki iki ülke arasındaki yakınlaşma, imzalanan 10 yeni anlaşmayla güçlendirilirken, ticari ilişkilerdeki ‘diriliş’ de dikkat çekiyor. Venezüella’nın Türkiye’ye ihracatı 2018’in ilk 10 ayında 111 milyon dolardan 984 milyon dolara yükseldi. 2018’in ilk 11 ayında Türkiye’nin Venezüella’ya ihracatı ise 36 milyon dolardan 112 milyon dolara çıktı. 2013’te 88 milyar doları aşan Venezüella’nın toplam ihracatı, ABD’nin sert yaptırımları sonrası 2017’de 31 milyar dolara kadar düşmüştü. Türkiye’ye yapılan yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat, Karakas için büyük bir önem taşıyor.

Altın satışı

Venezüella Madencilik Bakanı Victor Cano, Temmuz 2018’de yaptığı açıklamada, merkez bankasının, ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımlar nedeniyle altın rafinajını İsviçre’den Türkiye’ye kaydırdığını açıklamıştı. Bu karar, rakamlara da yansıdı. Venezüella’dan 10 ayda 900 milyon dolarlık altın ithal eden Türkiye, gıda, otomotiv ve tekstil ürünleri ihraç etti. Altın ithalatının 586 milyon doları mart-nisan döneminde yapılırken, ekim ayında ithalat sıfıra yaklaştı. ABD’nin 1 Kasım’da Venezüella’nın altın ticaretine dönük aldığı yaptırım kararının, özel olarak Türkiye ile altın ticaretini hedef aldığı biliniyor.

Yaptırıma tepki

Ziyaret sırasında Venezüella-Türkiye İş Forumu da düzenlenirken, Maduro, Türk yatırımcıları ülkesine davet ederek “Türk yatırımcılar, petrol üretiminde, rafinesinde, altın üretmek için petrokimyada, elmasta, koltanda, demirde, alüminyumda ve turizmin ilerlemesinde ticareti geliştirmeye ve güçlendirmeye devam edecekler” açıklamasında bulundu.
Maduro, altın ticaretine devam edecekleri de söyledi ve ABD’nin yaptırım kararına tepki gösterdi. Dünyanın en büyük ikinci altın rezervine sahip olduklarını belirten Maduro, altın üretimini gelecek yıl üçe katlayacaklarını söyledi.

FETÖ bünyesinde Venezüella’da faaliyet gösteren iki okulun kapatılarak Maarif Vakfına devredildiğini açıklayan Erdoğan, ABD yaptırımlarına da “Kiminle ticari ilişkilerde bulunacağımızı bir yerlerden izin alarak mı yapacağız” sözleriyle tepki gösterdi. Türk yatırımcılar, inşaatın yanı sıra özellikle altın madenciliği ve petrokimya sektörü ile ilgileniyor ancak ülkedeki ekonomik ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle yatırımlarda süreç yavaş ilerliyor.

10 yeni anlaşmaya imza

Ziyaret sırasında imzalanan anlaşmalar şöyle:

-Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi

-Madencilik Alanında İşbirliği

-Deniz Taşımacılığı

-Ankara Üniversitesi ile Venezuela Bolivarcı Üniversitesi Arasında Akademik İşbirliği Protokolü

-Türkiye Maarif Vakfı ile Venezuela Eğitim Bakanlığı Arasında Anlaşma

-İstanbul Valiliği ile Miranda Eyalet Valiliği arasında Kardeş Şehir Anlaşması

-DEİK ile Dış Ticaret ve Uluslararası Yatırımlar Bakanlığına bağlı BANCOEX arasında Ortak İş Konseyi Kurulmasına Dair Anlaşma

-TPIC ile Venezuela Petrol Şirketi PDVSA arasında Hidrokarbon Sahalarında İşbirliği Anlaşması

-Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK)

-Savunma Sanayii Başkanlığı ile Venezuela Savunma Bakanlığı Arasında İşbirliği Niyet Mektubu

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler