Zamlı zirai ilaç ihracatı vurdu

Yüzde 80 zamlandığı için üretimde kullanılamayan ilaçlar, Akdeniz meyve sineği gibi zararlıların çoğalmasına yol açtı.

Yayınlanma: 09.12.2018 - 22:28
Abone Ol google-news

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör, Türkiye’nin yüzde 98 oranında ithalata bağımlı olduğu zirai tarım ilaçlarının son bir yılda yüksek kurun etkisiyle yüzde 75-80 zamlandığını belirterek, “Bir yıllık süreçte yüzde 100’ü aşan girdi maliyetleriyle baş etmeye çalışan üretici, tavsiye dışı olan ilaçları kullanmak zorunda kaldı. Bazıları ise bu ilaçları hiç alamadı. Bu da ihracatta sıkıntı yarattı” diye konuştu.

Geçen yıllarda da benzer sıkıntıların yaşandığını ancak ürünlerin ağırlıklı olarak ilaç kalıntısı nedeniyle geri gönderildiğini anımsatan Güngör, “Bu yıl zirai ilaç kullanımı yetersiz olduğu için ürünler hastalık ve zararlılar dolayısıyla geri gönderiliyor” ifadesini kulandı.
Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre 2017’de ihraç edilen 139 ton limon, 22 ton kayısı ve 58 ton kiraz Türkiye’ye geri gönderildi. 2018 Ocak-Eylül döneminde de 460 ton limon, 30 ton kayısı ve 17 ton çilek geri döndü. Güngör, “Akdeniz sineği 6-7 kez çoğalabilen bir zararlı. Bununla toplu mücadele edilmeli” dedi.

Sağlığa zararlı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bitkisel ürünlerde uygulanan kimyasal mücadelenin insan ve çevre sağlığına yönelik olumsuz etkilerini, Tarım Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.  Önergeye yanıt veren Bakan Bekir Pakdemirli, ürünlerde biyolojik ve biyoteknik mücadelenin özendirilmesi için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

Pakdemirli, Türkiye’de bitkisel üretimde zararlı organizmalar ile mücadelede zirai ilaç kullanımının azaltılması, kalıntının önlenmesi ve ekosistemin korunması ile sürdürülebilir tarımın sağlanması amacıyla kimyasal ürünlerle mücadele ettiklerini aktardı.

Bakan Pakdemirli, “Ülke genelinde örtü altında ve açık alanda belirlenen ürünlere bitkisel üretimde zararlı organizmalara karşı Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış olan biyolojik ve biyoteknik mücadele ürünleri destekleme kapsamına alınmıştır. Bu çerçevede 2010-2017 arasında 1 milyon 30 bin 82 alanda biyolojik ve biyoteknik mücadele yapan 40 bin 132 üretici desteklendi” açıklamasını yaptı.

İmha şart

Özden Güngör, geri gönderilen ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından imha edilmesi gerektiğini ancak bugüne kadar bunun yapılmadığını anlatarak, “Denetimler yetersiz. 600 bin gıda işletmesini ancak 6 bin 500 devlet denetçisi denetliyor” dedi. Zirai ilaç kalıntısı sebebiyle en fazla tehlike oluşturan ürünleri, domates, salatalık, biber, marul ve patlıcan olarak sıralayan Güngör, “Bunlar sürekli ilaç kontrolü altında. İç piyasadaki ürünlerde kalıntı analiz edilirse üreticiye 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında ceza kesiyorlar. Ancak yurttaş o ürünü çoktan yemiş oluyor”
dedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler