Üçüncü çeyrek büyümede sert düşüş

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1,6 büyüdü. İkinci çeyrek büyüme yüzde 5,2 olarak gerçekleşmişti. Bu büyüme oranı, son 2 yılın en zayıf büyüme hızı olarak kayda geçti

Yayınlanma: 10.12.2018 - 10:03
Abone Ol google-news

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin gayri safi yurt içi hasıla verilerini (büyüme rakamları) açıkladı.

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.3; ikinci çeyreğinde ise yüzde 5.2 büyüyen Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte yüzde 1.6 büyüdü. 

Beklenti büyümenin yüzde 2 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi. Türkiye ekonomisi geçen yılın aynı döneminde yüzde 11.1 büyüyerek, son altı yılın en yüksek çeyreklik büyümesini gerçekleştirmişti.

İnşaatta daralma

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'yı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2018 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 1, sanayi sektörü yüzde 0.3 artarken inşaat sektörü yüzde 5.3 azaldı.

Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 4.5 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2018 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2.1 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.1 azaldı.

"Çakılma" 

Berlin School of Economics and Law’dan Doç. Dr. Ümit Akçay, büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmesi "dengelenme değil, çakılmadır" şeklinde oldu. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler