Daralmaya sarıldılar

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısında hükümet ve işveren düşen büyüme, yüksek işsizlik ve enflasyon rakamlarını masaya yatırdı.

Yayınlanma: 13.12.2018 - 22:40
Abone Ol google-news

Hükümet ve işveren asgari ücrette düşük zam için gerekçe yaratmaya çalışıyor. Hükümet ekonomideki sıkıntıyı, asgari ücretli işçi de zor geçim koşullarını anlattı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısında hükümet düşen büyüme, yüksek işsizlik ve enflasyon rakamlarını masaya getirdi. 2019 hedeflerini anlattı. İşveren kesimi de, büyümenin düştüğüne, işsizliğin arttığına dikkat çekti. Asgari ücretli işçi Gülden Görmez ise geçim şartlarının ne kadar zor olduğunu tek tek anlattı.

Yaklaşık 7 milyon işçinin bir aylık geçim ücreti olan asgari ücreti belirlemek üzere ikinci toplantı Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nda (TİSK) yapıldı. Başkanlığını Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in yaptığı toplantıda, işçi heyetine Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işveren heyetine ise TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç başkanlık etti.

Yaklaşık 2 saat süren basına kapalı toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sunumunda büyüme, istihdam, enflasyon rakamları yer aldı. Birinci çeyrekte yüzde 7.2 olan büyüme, 2. çeyrekte önce 5.3’e, son olarak 3. çeyrekte de yüzde 1.6’ya inmişti. İşsizlik 11.1’e çıkmıştı. Enflasyonda ise son veri kasım ayı rakamı olan yüzde 21.6’ydı. Sunumda ekonomideki daralmaya dikkat çekildi. Toplantıda söz alan asgari ücretle geçinen Gülden Görmez de, 1.603 lira asgari ücretle bir ay nasıl geçinmeye çalıştığını tek tek anlattı. İlk toplantıda işçi heyeti, TÜİK’ten bir işçinin geçim maliyetinin hesaplanmasını istemişti. TÜİK buna dair sunumunu gelecek haftaki toplantıda yapacak.

Sihirbaz olunmalı

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, bir kişinin yaşam maliyetini kasım ayında 2 bin 385 lira olarak hesapladıklarını belirterek, “Hedeflenen değil, gerçekleşen enflasyon artı refah payı istiyoruz. Mevcut asgari ücretle geçinebilmek için sihirbaz olmak lazım” dedi.

Irgat, mevcut bin 603 liranın geçerliliğinin kalmadığını tüm kamuoyunun bildiğini vurguladı.
TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da, “Biz asgari ücrette mevcut çalışanları değil, yatırımcılarımızı, iş bekleyen işsizlerimizi de düşünerek belirlemek üzere bir aradayız. Burada dikkat ettiğimiz şeylerden biri de özellikle hükümetimizin enflasyonla mücadele programının desteklenmesi. Umuyorum bu doğrultuda bir sonuç çıkacak ortaya” dedi. Koç, asgari ücret desteğinin artarak devam etmesini de istedi.

Asgari değil, insanca yaşam

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci oturumu öncesinde İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirde, “Yaşanabilir ücret, yaşanabilir memleket” çağrısıyla eylem yaptı.

İstanbul’da Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) önünde yapılan eyleme CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve işçiler katıldı. Beyazıt Meydanı’nda buluşan kitle, “Yaşanabilir Ücret Yaşanılabilir Memleket” pankartı ile İŞKUR önüne kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi. “Asgari ücret 2800 TL net!” talebiyle düzenlenen ve “Asgari değil, insanca yaşam” sloganının atıldığı eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Yaşanan bütün kayıpların giderilmesi ve işçilerin krize karşı korunması için asgari ücretin net 2 bin 800 lira olmalıdır” dedi.

Asgari ücret hesaplanırken işçinin ailesin de hesaba katılması, işçi ve memurlar için tek bir asgari ücret hesaplanması gerektiğine işaret eden Çerkezoğlu, “Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalı. Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı tümüyle vergi dışı bırakılmalı. İşveren ve hükümetin ittifakıyla asgari ücretin belirlenmesi demokratik değil. Asgari ücretin belirlenmesinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı ve asgari ücret ulusal ölçekte bir toplu pazarlıkla belirlenmeli” diye konuştu. 

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler