Enflasyondan korktu faizi yüzde 24’te tuttu

TCMB, faizle ilgili adım atmak için enflasyonda belirgin bir iyileşme görmek istiyor. Sıkı duruş ‘kararlılıkla’ sürdürülecektir ibaresi ise metinden çıkarıldı.

Yayınlanma: 13.12.2018 - 22:55
Abone Ol google-news

 

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yılın son toplantısında politika faizinde değişiklik yapmadı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan PPK’da, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 24 düzeyinde sabit tutuldu. Faiz, bu seviyeye ekonomik kriz nedeniyle TL’nin aşırı değer kaybettiği geçen eylül ayında yükseltilmişti.

TCMB, önceki PPK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada yer alan şu vurgulara ise yeni metinde yer vermedi: Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş “kararlılıkla” sürdürülecektir, “Döviz kurunun etkisi ile fiyat artışlarının genele yayılması”, “fiyatlama davranışlarındaki yukarı yönlü riskler devam ediyor.”

PPK, son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiğini, dış talebin gücünü korumakla birlikte finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam ettiğini vurguladı.

1 yılda 2 kat arttı

Değerlendirme notunda, “İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam ediyor. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verdi” denildi.

Merkez Bankası’nın faizi son bir yılda büyük oranda arttı. Geçen yılın aralık ayında bir hafta vadeli repo faizi yüzde 8, Mayıs 2018’e kadar ‘politika faizi’ gibi kullanılan borç verme faizi yüzde 12.75’ti. Mayıs sonunda sadeleştirmeye giden Merkez Bankası, repoyu politika faizi olarak ilan etti ve yüzde 16.50 olan borç verme faizine eşitledi. 


Resesyonu teyit etti

Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren ekonomistler, dikkat çekici yorumlar yaptılar:

-Berlin School of Economics and Law’da ders veren Doç. Dr. Ümit Akçay, bankanın kararının ilk olarak ekonomik daralma sürecinin başladığı ifade ettiğini belirtti. Akçay’a göre banka ekonomik daralmanın başlamasında 13 Eylül’deki şok faiz artışının etkili olduğuna atıf yapıyor. Yine Akçay’a göre karar, döviz krizinin etkilerinin azalmakla beraber sürdüğünü vurguluyor. Akçay’ın şu yorumu da dikkat çekici: “merkez bankası yaptığı açıklamada, örtük olarak Türkiye ekonomisinin yüksek enflasyon ortamında bir resesyona girdiği teyit etmiş oldu.”

-Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç ise son açıklamanın bir önceki PPK toplantısından sonra yayınlanan metinden daha az ‘şahince’ olduğuna dikkat çekti ve “Dolayısıyla olması gerekenden evvel bir indirim hikayesi halen masada” dedi.

-İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, Merkez Bankası’nı ‘temkinli iyimser’ olarak niteleyerek, şöyle devam etti: “Ancak enflasyonda sıkı duruşun gevşetilmesine ve faiz indirimlerine götürecek kalıcı bir iyileşmenin gelecek yılın ilk yarısında gelmeyeceğini düşünüyoruz.”

Dolar sakin BİST yükselişte

Merkez’in faizi sabit tutması mali piyasalarda önemli bir etki yapmadı. Faiz kararı öncesi 5.38 liraya yükselen dolar, faiz kararı sonrası 5.30’a geriledi ama PPK açıklamasının etkisiyle yeniden 5.37’ye tırmandı. Önceki günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuyla ilgili açıklamaları nedeniyle sert düşüşle kapatan BİST 100 endeksi ise dün günü 1335 puan yükselişle  91 bin 386 puanda  tamamladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler