G-20’nin en zayıfı

Türkiye ekonomisi, 2018 yılı üçüncü çeyrekte yüzde 1.1’lik küçülme ile G-20 ülkeleri arasında en kötü performans gösteren ülke oldu.

Yayınlanma: 18.12.2018 - 22:46
Abone Ol google-news

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) G20 gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesinin 2018 yılı 3. çeyrek sonuçlarını derlediği raporuna göre, Türkiye bu dönemde büyüme açısından en kötü performansı gösterdi.

Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülke liderleri ile AB temsilcisini bir araya getiren 20’ler Grubu (G-20), yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.8 büyürken Türkiye yüzde 1.1 küçüldü.
Rapora göre, G-20 ülkeleri içinde üçüncü çeyrekte, en iyi performansı gösteren ülke yüzde 1.6 ile Çin oldu. OECD raporunda Türkiye’de TL’deki değer kaybının sert ekonomik daralmaya neden olduğuna dikkat çekerken, en kötü performansta Türkiye’yi yüzde 0.6’lık küçülme ile Japonya ve yüzde 0.2’lik küçülme ile Almanya takip etti. 2018 ikinci çeyrekte ortalama yüzde 1.0 büyüyen G-20 ekonomileri, üçüncü çeyrekte yavaşladı.

Fed Türkiye’yi vurdu

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed), bu hafta yapması beklendiği gibi, dünyanın en büyük ekonomisini soğutmak için frene her bastığında, etkileri tüm dünyada hissediliyor.
Bazı yetkililer Fed’e kararlarının gelişen ekonomiler üzerindeki etkisine karşı daha hassas olması, hiç değilse niyetini önceden belli etmesi çağrısını yaptılarsa da, şikâyetlerin bir faydası olmuyor. Fed’in krizle mücadele için aldığı önlemler kadar, daha sonra bu önlemlerden vazgeçme adımları da küresel sermaye akışını, yatırımları ve çok kez diğer ülkelerin politikalarını şimdiye kadar görülmedik ölçüde etkiliyor.

Arjantin ve Türkiye yıl ortasında yaşanan çöküşte, dövize olan büyük bağımlılıkları nedeniyle en çok zararı gören ülkeler oldu. Satış dalgası, her ne kadar o günlerden sonra bir miktar yatıştıysa da, Rusya gibi daha güçlü ekonomileri de vurdu. Rusya, enflasyon ve yaptırımlar nedeniyle, 2014 yılından bu yana ilk kez faiz artırdı. Fed’in bugün faizlerini çeyrek puan daha artırması bekleniyor. Ancak 2019’da bu yolda daha ne kadar ilerleyeceği konusunda soru işaretleri de artıyor.

TL’nin değer kaybı sürebilir

Toronto Dominion Bank Gelişen Piyasalar Direktörü Cristian Maggio, Türk Lirası’nda son dönemde toparlanma olduğunu, TL’nin konsolidasyon sürecinde olduğunu ancak henüz çözülemeyen makro ekonomik sebeplerle değer kaybetmeye devam edebileceğini söyledi. Maggio “Ekonomi yavaşlıyor, bu gelecek aylarda devam edecek, enflasyon hâlâ çok yüksek seviyelerde” dedi.
 Bloomberg HT’ye konuşan Forextime Döviz ve Piyasa Araştırma Strateji Direktörü Jameel Ahmad da, TL’de daha fazla değerlenme için yer olduğunu anlatarak “TL son üç ayda toparlandı ama yıllık bazda hâlâ düşüşte. TL de, rupi ve yuan gibi ticaret savaşları konusuna hassas. Ticaret savaşı sorunu çözülürse gelişen piyasa para birimleri toparlanacak” dedi.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler