Zam üstüne zam

Hükümet konut, otomotiv ve mobilyada vergiyi indirirken, yayıncılıkta ise ciddi artışlar yaptı. KDV, e-gazete ve e-dergide yüzde 1’den yüzde 18’e yükseldi.

Yayınlanma: 19.12.2018 - 22:34
Abone Ol google-news

 

Konut, otomotiv, mobilya ve beyaz eşyada vergi indirimlerine gidilirken, krizdeki yayıncılık sektörüne vergi darbesi geldi. Elektronik ortamda satışa sunulan e-gazete ve e-dergide KDV yüzde 1’den yüzde 18’e, e-kitapta ise yüzde 8’den yüzde 18’e yükseltildi. Kâğıt fiyatları yılbaşından bu yana fahiş oranlarda zamlanırken birçok yayıncı ve gazete de zora girdi. Çözümü sayfa sayılarını azaltmakta buldu. Resmi Gazete’de önceki gece yayımlanan karar 1 Ocak 2019 itibarıyla uygulamaya başlanacak. Öte yandan, KDV’si yüzde 1 olan kutsal kitaplarda herhangi bir vergi değişikliği yapılmadı.

TL’deki değer kaybına paralel olarak yılın ikinci yarısında ithal kâğıt maliyetlerinde yüzde 80’e varan artışlar yaşanması yayıncılık sektöründe ciddi krize neden olmuştu. Birçok dergi, e-dergi olarak dijital ortamda yayın hayatına devam kararı almış, basılı yayıncılıktan vazgeçmişti. Kâğıt, kira, dağıtım gibi masraflar olmamasıyla dijital yayıncılık sektörünün daha cazip hale gelebileceği belirtiliyordu ancak tam bu dönemde KDV artışları umutları söndürdü.

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, kâğıtta ithalata bağımlılık cari açığa olumsuz yansırken dijital yayıncılığın teşvik edilmesi gerektiğini ancak devletin köstek olmayı tercih ettiğini dile getirdi.

<haber-dikey:1175675, 1174822>

 

Yayıncılardan tepki

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, dünyada dijital kitapta KDV oranının ortalama yüzde 8 olduğunu, Türkiye’de oranının yüzde 8’den yüzde 18’e çıkarılmasının yanlış olduğunu söyledi. Türkiye’de dijital kitap satışlarının toplam kitap satışları içindeki payının yüzde 1’in altında olduğunu belirten Kocatürk, kıta Avrupasında oranın yüzde 5 seviyesinde olduğunu dile getirdi.
Can Yayınları’nın sahibi Can Öz de karara Twitter hesabından tepki göstererek “Ekonominin ve ülkenin içine edip çareyi kitap okurunun cebinde aramak. Yüzde 18 KDV yetmez rantçı müteahhitlerin kredi ihtiyacını doyurmaya. Yüzde 50 yapın hazır el atmışken, size bu yakışır” ifadelerini kullandı.

Kırtasiye ürünlerinde de artış

Milyonlarca öğrencinin ve ailelerinin eğitim masraflarını artıracak bir vergi artışı daha geldi. Kurşun kalem, boya kalemi, sulu-pastel boya, okul defteri, silgi, kalemtraş, cetvel, pergel, gönye ve benzeri kırtasiye ürünlerinde de KDV oranı yüzde 8’den yüzde 18’e çıkarıldı. Kırtasiye ürünlerinin gıda gibi temel ihtiyaç olduğunu belirten Tüm Kırtasiyeciler Derneği, dar gelirli kişilerin daha kolay ulaşımı ve sektörün önünün açılması için KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesini talep ediyordu.
Öte yandan, internet ortamında verilen reklam hizmetleri vergi usul kanunu, gelir vergisi ve kurumlar vergisi kanunu kapsamında vergi kesintisi kapsamına alındı.

Resmi Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı uyarınca, internet ortamında reklam hizmeti veren ve buna aracılık edenlere yapılan ödemeler üzerinden gelir vergisi, vergi usul ve kurumlar vergisi kanunu çerçevesinde yüzde 15 oranında kesinti yapılacak. Uygulama 1 Ocak’tan itibaren başlayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler