TÜİK 2 bin 213 TL dedi

Asgari ücrette hükümetin TÜİK’in belirlediği rakama uyup uymayacağı yakında belli olacak. 7 milyon emekçi Ankara’dan gelecek habere odaklandı

Yayınlanma: 20.12.2018 - 23:11
Abone Ol google-news

Asgari ücret pazarlığında sona yaklaşılırken, devletin resmi kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağır işlerde çalışan bir işçinin yaşayabilmesi için yapması gereken aylık asgari harcamayı 2 bin 213.40 lira olarak belirledi.

Türk-İş de bir işçinin yaşayabilmesi için aylık yapması gereken asgari harcamayı 2 bin 385 lira olarak tespit etmişti. Hükümetin, TÜİK’in belirlediği rakama uyup uymayacağı gelecek hafta belli olacak. Bu arada CHP’nin belediyeleri için belirlediği 2 bin 200 lira asgari ücret, TÜİK’in rakamına yaklaşmış oldu.

Asgari ücret pazarlığında 3. toplantı Türk-İş’te gerçekleştirildi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin 7-8 milyon çalışanı doğrudan etkilediğini söyledi. Asgari ücretin az olduğunu ve bununla geçinmenin zor olduğunu ifade ettiklerini anımsatan Atalay, “makul, mantıklı ve kabul edilebilir” bir rakam olursa kamuoyu, asgari ücretli ve kendilerinin mutlu olacağını, altına imza atacaklarını kaydetti. Bir işçinin ocak ayında aldığı ücretin aralık ayına kadar ortalama yüzde 12 düştüğünü vurgulayan Atalay, “Ortalama 3 bin lira ücret alan bir arkadaşımız aralık ayında 420 lira kesinti yaşıyor. Asgari ücretin vergi yükü var” dedi.

‘Rakam söylemedik’

TİSK’in önceki gün yaptığı açıklamanın ardından “işverenler 2 bin liraya sıcak mı bakıyor” sorusu gündeme gelmişti. Ancak TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işverenler olarak herhangi bir rakam belirtmediklerine işaret ederek, 2019’daki hedef enflasyon ile birlikte işsizlik ve büyüme oranlarının da dikkate alınarak bir rakam belirlenmesini istediklerini söyledi.
TÜİK, aylık asgari geçim maliyetini ağır işlerde çalışan işçiler için 2 bin 213.40 lira, orta dereceli işlerde çalışan işçiler için bin 978.80 lira, hafif işlerde çalışan işçiler için de bin 841.40 lira olarak belirledi. Bu hesaplamada işçi tarafı ağır işlerde çalışan işçiler için belirlenen rakamı dikkate alıyor. Hükümetin ise TÜİK’in belirlediği rakamı kabul edip etmeyeceği gelecek haftaki son toplantıda belli olacak. TÜİK geçen yıl aralık ayındaki görüşmeler sırasında da rakamı net bin 893.90 lira olarak hesaplamış ancak asgari ücret işveren-hükümet temsilcilerinin oylarıyla net bin 603.12 lira olarak kabul edilmişti.

Bu nedenle asgari ücret devletin resmi kurumunun verdiği rakamdan 291 lira eksik belirlenmişti.
Türk-İş kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasında, 4 kişilik ailenin açlık sınırını bin 943 lira, yoksulluk sınırını da 6 bin 328 lira olarak tespit etmişti. Türk-İş, bekar bir çalışanın yaşayabilmesi için yapması gereken aylık asgari net harcamayı da 2 bin 385 lira olarak hesaplamıştı.

Yaklaşık 7 milyon işçinin bir aylık geçim ücreti olan 2019 yılında geçerli olacak asgari ücret, gelecek hafta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek son toplantının ardından kamuoyuna açıklanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler