Plastik sanayii zorda

Enerjideki maliyet artışları yüzde 60’a dayandı. Plastik sektörünün hammadde ithalatına ödediği tutar bir yılda 20.9 milyar TL arttı.

Yayınlanma: 23.12.2018 - 23:03
Abone Ol google-news

 

Artan enerji maliyetleri plastik sanayiini vurdu. Sektörün elektrik faturasına ödediği tutar bir yılda 2.4 milyar TL artarken, hammadde ithalatına ödediği tutar ise 20.9 milyar TL yükseldi.

Sivil toplum örgütlerinden Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, yüksek kurun etkisiyle enerji maliyetlerindeki artışın yüzde 60’ları bulduğunu söyledi. Plastik sektörünün geçen seneki tahmini elektrik faturası 4.2 milyar TL iken, bu seneki elektrik faturasının 6.6 milyar TL’ye çıktığını söyleyen Eroğlu, “2018 hammadde ithalatımız tahmini 7.5 milyon ton civarında gerçekleşecek. Kur 3.5 TL olsaydı bu rakam 38.5 milyar TL olacaktı ancak şimdi 59.4 milyar TL olacak. Bu da sadece hammaddeden gelen artışın 20.9 milyar TL olduğunu gösteriyor” dedi.

Ağır bir yük

Yılbaşından bu yana sanayi tesisleri ve ticarethanelere gelen elektrik zammı yüzde 70’i aştı. Enerji fiyatlarındaki fahiş artışlar sanayicinin belini büküyor. Sanayi üretimi verileri ise üretimin sürekli daraldığına işaret ediyor.

Enerji maliyetlerinin sektörün toplam maliyetleri içinde yüzde 3 ila 10 arasında payı olduğunu anlatan Eroğlu, “Bu artışlar, gittikçe zorlaşan piyasa ve rekabet koşullarında sektörün rekabet gücünü olumsuz etkiledi ve sanayici için ağır bir yüke dönüştü” dedi.
Ürün maliyetlerine yansıtılacak enerji artışlarının iç piyasada enflasyonu arttıracağına dikkat çeken Eroğlu, “Uzun vadede talebi düşürme riski var. İhracat ayağında da enerji bir avantaj olmaktan çıkıp rekabeti zorlaştırır bir konuma gelme riski taşıyor” diye konuştu.

Finansman koşullarının zorluğu karşısında enerji verimliliğine odaklandıklarını anlatan Eroğlu, “Sektör, enerji verimliliği yüksek soğutuculara ve full elektrikli makinelere yöneldi. Bu tür yatırımların artması için ekonomi yönetiminin var olan destekleri artırıp etkinleştirmesi büyük önem taşıyor. Uzun vadeli kalkınmaya ve üretime destek için istihdam ve büyüme motoru sanayinin enerji ihtiyacı rekabetçi koşullarda çözülmeli” dedi.

14 bin firmada 250 bin istihdam

Türk plastik sektöründe hizmet veren irili ufaklı 14 bin firma, 250 bin kişiye istihdam sağlıyor.
2018’in ilk yarısında plastik mamul üretimi miktarda yüzde 7.2 artışla 5 milyon tona, değerde yüzde 9.3 artışla 19.4 milyar dolara çıkarken; plastik mamul ihracatı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12.8 artışla 2.4 milyar dolara yükseldi. 4.5 milyon tonluk iç tüketimin 2.5 milyon tonluk kısmı doğrudan tüketiciler tarafından kullanıldı. Yaklaşık 200 ülkeye ihracat yapan sektör, bu dönemde en çok Irak, Almanya, İngiltere, İsrail ve Fransa’ya satış yaptı. Sektörün yıl sonu ihracatının ise 4.7 milyar dolara ulaşması bekleniyor.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler