Ekonomide umutlar 2019 sonrasına kaldı

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, yapısal reformlarla Türkiye’yi bir üst lige taşıyacak yeni bir büyüme modeline daha rahat geçilebileceğini vurguladı.

Yayınlanma: 25.12.2018 - 21:53
Abone Ol google-news

Türkiye ekonomisinin kısa ve orta vadeli geleceğiyle ilgili değerlendirmeler yapan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, özellikle tüm yatırımcılar açısından güven vurgusu yaptı. Petrolü olmayan ve tasarrufları büyüme ihtiyaçlarına yetmeyen bir ekonomi olarak en fazla güvene ihtiyacın olduğunu dile getiren Bali, “Güven olmadan bolluk, bereket olmaz. Bolluğu esas yaratacak olan; işadamının geleceğe güvenle bakacağı, yatırım yapacağı, yeni fabrika açacağı, istihdam yaratacağı; yabancı yatırımcının bu ülkeye müsterih olarak sermaye akışı sağlayacağı, bunu geri almada bir kaygısının olmayacağı bir güven ortamıdır” dedi.

Hukuk ve eğitim
Bu ortamı yaratacak olanın da öncelikle yapısal reformların hayata geçirilmesi olduğunu ifade eden Bali şöyle devam etti: “Türkiye’nin, öncelikle hukuk ve eğitim başta olmak üzere yapısal reformları bir an önce gerçekleştirmesinin geleceğe daha başarılı, istikrarlı ve sağlıklı bir şekilde yol alabilmesinin de önünü açacağına inanıyorum. Bunun yanı sıra üretimde dışa bağımlılığın azaltması, yatırım ortamının iyileştirmesi, ihracat pazarlarının genişletmesi bunu pekiştirecek unsurlar olacaktır. Uluslararası rekabet gücünün artırılması için teknolojik atılımlar yapılması gerekliliği de göz ardı edilmemeli.” Bali, reformların hayata geçirilmesiyle; sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme için daha fazla katma değer yaratan, nitelikli üretim yapan, Türkiye’yi bir üst lige taşıyacak yeni bir büyüme modeline daha rahat geçilebileceğini söyledi.

Kademeli iyileşme
Ekonominin 2019 yılı gündemiyle ilgili de yorum yapan Bali, yurtiçinde uygulanması beklenen sıkı para ve maliye politikası paralelinde, yeni yılın ilk yarısında gözlenebilecek zayıf seyrin ardından yılın ikinci yarısında ekonomik aktivitede kademeli toparlanma beklediklerini belirtti. Bali bu durumun bankacılık sektörüne etkisini de şöyle ifade etti:
“Ekonomik aktivitenin hız kazanması, enflasyon ve faiz oranlarında normalleşmenin belirginleşmesi halinde, hem yatırım hem tüketim perspektifinde ertelenmiş talebin gerçekleşmesiyle kredi hacmindeki artışın ivme kazanması söz konusu olabilecek.”

Ekonomiye 403 milyar lira

İş Bankası’nın aktif büyüklüğünün 444.3 milyar liraya, ekonomiye verdikleri desteğin 403 milyar liraya ulaştığını açıklayan Bali, yeni yılda önceliklerinin kârlılık ve sermaye güçlerini koruyarak geliştirmek olduğunu kaydetti. Bali, “Her kritik dönemde rol almaktan, elini taşın altına koymaktan hiç imtina etmedik” dedi.

Öncelik aktif kalitesi

2018’de Türkiye ekonomisinde yaşananlara paralel olarak, bankacılığın büyüme hızında yavaşlama ve aktif kalitesi göstergelerinde geçmiş yıllara nazaran bir miktar olumsuzluk yaşadığını hatırlatan Genel Müdür Bali, gelecek yıl görece zorlu ekonomik konjonktürde aktif kalitesinin ve kârlılığın korunmasının, bankacılık sektörü için öncelikli olacağını vurguladı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler