Bütçenin iptali için dava açtı

Emekli Albay Dr. Ertuğrul, 2019 bütçesinde 81 milyar TL açık olduğu gerekçesiyle Danıştay’da dava açtı. Ertuğrul, bütçe açığının anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 02.01.2019 - 21:59
Abone Ol google-news

Emekli Albay ve Yazar Dr. Aytekin Ertuğrul, 2019 mali yılı bütçesinin anayasa ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay 10. Dairesi’nde iptal davası açtı. Meclis’te kabul edilen bütçede 81 milyar TL açık olduğunu savunan Ertuğrul, 2019 bütçesinin denk olarak hazırlanması için yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istedi.

Türkiye’de özellikle 14 Mayıs 1950’den sonra sürekli açık bütçeler yapıldığına ve bu nedenle ülkede çeşitli sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Ertuğrul diyekçesinde 2019 Mali Yılı Bütçesi’nin, 81 milyar TL açıkla hazırlandığını hatırlattı. Başvurusunda, Türkiye Cumhuriyeti bütçelerinin açıkla yapılmasının anayasa, cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün direktifleri ile yasaklandığını belirten Ertuğrul, “Açık bütçe ve enflasyonun, insanların ceplerinden paralarının, sofrasından yiyecek ve içeceklerinin alınması uygulaması olduğundan anayasaya, hukuka ve insan haklarına aykırı olduğu açıktır” görüşünü dile getirdi.

Ertuğrul, dava dilekçesinde ayrıca, “Bu dava hiçbir şekilde Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin aleyhinde düşüncelerle açılmamıştır. 14 Mayıs 1950 tarihinden bu yana cumhuriyetimizi yıkma hareketlerinin ağırlık merkezini teşkil eden açık bütçe ve enflasyona son verilmesini sağlamak amacına yöneliktir. Ayrıca Maliye Bakanlığımızın açtığı enflasyonu yenme ve yok etme kampanyasına da bir destektir” ifadelerine de yer verdi.

Ertuğrul, dilekçesinde şu görüşleri savundu: “Türk milletinin bir ferdi olan herkes ülkenin bu bataklıktan kurtarılmasını beklemektedir. Dava konusu 2019 Mali Yılı Bütçesi’nin çıkarılması ve uygulanması halinde 2019 yılı, 2018 ve öncesi yıllarda yaşadıklarımızı mumla arayacağımız bir yıl olacak ve ayrıca telafisi mümkün olmayacak sonuçların doğmasına yol açacaktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler