Kaybeden yine çalışanlar oldu

6 aylık enflasyon baz alındığından, işçi ve Bağ-Kur emeklileri sadece yüzde 10.19 zam alacak.

Yayınlanma: 03.01.2019 - 22:41
Abone Ol google-news

Aralık enflasyonunun yüzde 20.3’e gerilemesiyle, memur, işçi ve emeklilerin alacakları enflasyon farkları ve zamlar da düştü. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 10.19 zam alacak. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarındaki artış ise toplusözleşme zammı ile birlikte yüzde 10.73 olacak. Enflasyon farkının her ay değil de 6 aylık olarak verilmesi nedeniyle çalışanlar ve emekliler yine kaybettiğiyle kaldı.  

6 aylık enflasyon yüzde 10.19 oldu. İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin zamları, 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Buna göre, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine ocaktan itibaren yüzde 10.19 zam yapılacak. Memur ve memur emeklisine ocak ayında yüzde 4 toplusözleşme zammı verildi. Bunun üzerine 6.73 enflasyon farkı da eklenecek. Böylece memur ve memur emeklisinin maaşlarındaki artış da yüzde 10.73 olacak. Ancak enflasyon farkı aynı zamanda “sıfır zam” anlamına da geliyor. Ayrıca Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan toplusözleşme nedeniyle enflasyon farkının aylık olarak değil de 6 aylık hesaplanması da memur ve memur emeklilerine kaybettirdi. İşçi sendikalarının imzaladığı toplu sözleşmelerin büyük bir bölümünde ücret zamları enflasyona endeksli. Bu durumdaki ücretlerde de 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 10.19 artış gerçekleştirilecek. 

-KESK: Veriler, enflasyonu düşürmekle değil, emekçilerin alacağı enflasyon farkını işçilerin toplu iş sözleşmesi artışlarını düşük tutmak için “topyekûn mücadele” edenlerin çabasının sonuç verdiğini göstermekte.

-Memur-Sen: Kamu görevlilerinin 2018 enflasyon farkı tazminatı ödenmezse adalet tam olarak tesis edilmediği gibi enflasyona ezdirmeme sözü de tam olarak yerine getirilmemiş olacak.

-Türkiye Kamu-Sen: Enflasyon farkı “sıfır zam” anlamına geliyor. 

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu: Ücretlere düşük zam yapmak için resmi enflasyon rakamları, gerçek enflasyondan düşük açıklandı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler