'Dünya 5’ten büyük ama bu 5’li de Türkiye’den büyük'

İYİ Parti Lideri Meral Akşener'in Türkiye binlerce firmanın olduğunu belirterek "ama nedense her taşın altından 5 firma çıkıyor. İşte bunlara haram olsun zıkkım olsun' dedi. göre 1990-2018 arasında altyapı projeleri sayısı bakımından 6. sırada bulunan Türkiye en fazla ihale alan 10 şirket sıralamasına 5 şirket soktu. Bu şirketler Limak Holding, Cengiz Holding, Kolin, Kalyon ve MNG Holding...

Yayınlanma: 08.01.2019 - 12:39
Abone Ol google-news

 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında şunları söyledi: "Türkiye’de binlerce firma var ama nedense her taşın altından 5 firma çıkıyor. Dünya 5’ten büyük ama bu 5’li de Türkiye’den büyük. Bu firmalar geçen sene 30 milyar dolardan fazla iş aldılar. İktidar kriz yok diyerek galiba bu kodamanlardan bahsediyor. Size otoyol ücretlerini Türk Lirası’na çevirin dedik yapamadınız. Üzerine de yüzde 40 zam yaptılar. Zam döviz artışını karşılamıyor milletimiz geçmeyen araç başına da 238 lira ödüyor. Geçenden 135 geçmeyenden 238 lira alıyorlar. Kamu özel sektörü AKP’den önceki 15 yıllık dönemde 67 proje gerçekleşti 1,1 milyar dolar şirketlerin toplam kârı 545 milyar dolar. Kâr oranı yüzde 4 ve para kazandılar. 2003-2017 döneminde ise AKP iktidarı ile geçen 15 sende 58 proje yapıldı. 53 milyar dolar yüzde 4 kâr etseler 2 milyar dolar kâr etmeleri gerekirdi. Ancak bu projeyi yapan şirket 72 milyar dolar kâr edecekler. Kâr oranı yüzde 4’ten yüzde 143’e çıkmış. İşte bunlara haram olsun zıkkım olsun."

DÜNYA BANKASI LİSTESİNDEKİ 5 ŞİRKET

Dünya Bankası'nın verilerine göre 1990-2018 arasında altyapı projeleri sayısı bakımından 6. sırada bulunan Türkiye en fazla ihale alan 10 şirket sıralamasına 5 şirket soktu. altyapı yatırımlarında en fazla ihale alan ilk 10 şirket 5 Türk şirketi bulunuyor. Bunlar Limak Holding, Cengiz Holding, Kolin, Kalyon ve MNG Holding. Bu firmalar, 'Avrupa ve Orta Asya' bölgesinde ise en fazla proje alan, yatırım yapan ya da yatırım yapma taahhüdünde bulunan şirket listesinde ilk sırada yer alıyor. Raporda, listede yer alan özel şirketlerin ilgili projelerin en az yüzde 15'lik hissesine sahip oldukları belirtildi. Üçüncü havalimanının yüklenici firmaları olan Limak, Cengiz, Kolin ve Kalyon’un en fazla kazanç sağladığı sektör de havalimanları olarak belirtildi. Limak ve Cengiz’in kamudan ihale aldığı diğer sektör de "elektrik" oldu.

İstanbul Havalimanı, duble yollar dahil hemen hemen tüm projelerin yüklenicisi olan bu beş şirketin başında kamuoyunun yakından tanıdığı isimler yer alıyor. Limak Holding'in başında bulunan Nihat Özdemir 5 Nisan 1950 yılında Diyarbakır'da doğdu. Sezai Bacaksız ile 1976'da kurduğu Limak müteahhitlik şirketi, bugün 600 milyon dolar cirosu ile turizmden enerjiye kadar, çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor.

CENGİZ'İN VERGİ BORCU SİLİNMİŞTİ

Cengiz İnşaat, 1980'lerde Rizeli Mehmet Cengiz ve kardeşleri tarafından kurulmuştu. Otoyol, köprü, tünel ve baraj inşaatlarıyla büyüyen şirket, daha sonra enerji, maden ve turizm sektörlerine girdi. Listede bulunan Cengiz Holding'e bağlı Cengiz İnşaat'ın vergi borcunun silindiği ortaya çıkmıştı. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Merkezi Uzlaşma Komisyonu, Cengiz İnşaat’ın 2005-2009 yıllarına ait 424.4 milyon TL’lik vergi cezasını ‘sıfırlamıştı‘. Dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal da vergi silinmesini doğrulamıştı.

CELAL KOLOĞLU

Kolin Şirketler Grubu’nun temelleri 1977 yılında Kolin İnşaat’ın kuruluşu ile atıldı. Kolin; inşaat-taahhüt, enerji, liman işletmeciliği, madencilik ve turizm-hizmet işkollarında faaliyet gösteriyor. Grubun başında Elazığ doğumlu olan Celal Koloğlu bulunuyor.

SABAH VE ATV'NİN SAHİBİ KALYONCU

1974 yılında Gaziantep’te kurulan Kalyon, inşaat, enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı olarak Orhan Cemal Kalyoncu görev yapıyor. Kalyoncu aslen Trabzon Çaykaralı ancak Bitlis Tatvan; 1960 doğumlu. Sabah-Atv’nin 75’ine sahip Turkuvaz şirketinin hisseleri Çalık Holding’ten Kalyoncu ailesine ait Zirve Holding’e geçmişti.

MNG

MNG Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal. Şirket 1976 yılında kuruldu. İnşaat, enerji, hava taşımacılığı, turizm ve finans sektörlerinde faaliyet gösteriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler