Promosyona kısıtlama

TBMM’de görüşülecek yeni sinema yasasının son günlerdeki tartışmaları sonlandırması bekleniyor.

Yayınlanma: 08.01.2019 - 23:31
Abone Ol google-news

 

Sinema dünyasının gözü kulağı bugün yeni sinema yasasının görüşüleceği TBMM’de. Özellikle yapımcılar ile salon işletmecileri arasında yaşanan gerilimli günlerin ardından yeni yasanın nasıl şekilleneceği konusu daha da önemli hale geldi. Önceki gün Film-Yön (Film Yönetmenleri Derneği) tarafından yapılan açıklamayla topa yönetmenler de girdi ve onlar da yeni yasaya dair itirazlarını dillendirdiler.

Sinemada bir süredir yapımcılarla sinema salonu işletmecileri arasında süren “bilet krizi”nin çözümünü öngören yasa önerisi, bugün TBMM Milli Eğitim, Kültür ve Sanat Komisyonu’nda görüşülecek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yasanın önerdikleri biçimde geçmesi durumunda sinemada bilet tartışmasının kalmayacağını söyledi.

<haber-dikey:1186056,1183635,1186197>

 

Hasılat anında görülecek

TBMM’de AKP’nin grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ersoy, “Geçmiş yıllardan beri gelen hasılat paylaşımı üzerine kurulu bir sistem var. Burada en önemli konu şeffaflık. Hasılatın şeffaf, kimsenin kafasında şüphe uyandırmayacak şekilde tespiti, tescillenmesi gerekiyor. Bununla ilgili bir yazılımı devreye sokuyoruz. Bu yazılım e-biletten tutun da hasılatın yapımcılar tarafından anlık görülebileceği bir uygulama. Herkes kendi filmiyle ilgili salondaki anlık seyirci sayılarını, hasılat gelirlerini detaylı şekilde anlık kendilerinin görüp kayıt altına alabilecekleri bir sistem ama sadece kendi filmiyle ilgili sınırlı olacak” dedi.
Promosyon bilet, biletin yanına verilen promosyon yiyecek ve içeceklere ilişkin soru üzerine Ersoy, şu görüşleri dile getirdi: “Promosyonlar için de bazı eşit olmayan uygulamalar yapılmaya başlanmış. Bununla ilgili de bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Sonuçta bunun eşit sağlanması gerekiyor. Hasılatın eşit şekilde dağıtılmasının sağlanması gerekiyor. Eğer siz promosyonla yapılan indirimlerde biletin payını aşağıya çekiyorsanız aslında net hasılatta eşitliği bozmuş oluyorsunuz. Eşitlik ilkesini dolaylı yöntemle bozmuş oluyorsunuz. Önemli olan bunun giderilmesi. Bununla ilgili görüşlerimizi Meclise ilettik. Meclis görüşmeleri sırasında netleşecek. Bir sıkıntı kalacağını düşünmüyorum. Özünde herkes mutlu olacak. Hasılat payı, vergiler çıktıktan sonra kalan eşit şekilde olacak. Bu yasa bizim önerdiğimiz şekilde geçerse bilet tartışması kalmayacak.”

Yönetmenlerin önerileri

yeni yasaya dair itirazlarını dile getiren ve aralarında Nuri Bilge Ceylan, Reis Çelik (Film-Yön Başkanı), Yılmaz Erdoğan, Pelin Esmer, Erden Kıral, Cemil Ağacıkoğlu, Hüseyin Karabey, Belmin Söylemez, Yüksel Aksu, Derviş Zaim, Zeynep Dadak, Özcan Alper, Canan Gerede, Emin Alper ve Yeşim Ustaoğlu’nun da bulunduğu 75 sinemacının ortak imzaladıkları bildiride sinema yasasına dair yanlış görülen husular üzerine kimi çözüm önerileri de yer alıyor.

Bu öneriler arasında Madde 7 özellikle düzeltilmesi gereken maddelerden biri olarak öne çıkıyor. Film-Yön bildirisinde “Yeni önerilen yasanın ‘Uygun bulunmayan filmler, ticari dolaşıma ve gösterime sokulamaz’ önermesi daha ileri bir yasa önerisinde yer almamalıdır” deniyor.

Bağımsız salon ihtiyacı

İtiraz edilen bir başka husus da yeni yasanın 6. maddesi. Bildiride “6. maddede yer alan değerlendirme komisyonu üyelerinin belirlenme biçimi son derece sakıncalıdır. Komisyonları oluşturan yedişer üyenin sadece üçünü Sinema Meslek Birlikleri seçecek. Bu önerilen 3 üye içinden bakanlık uygun bulduğunu seçecek ve uygun bulmadığının yerine yeni öneri isteyecek. Geri kalan 4 üyeyi ise yine bakanlık kendi insiyatifi ile seçecek. (...) Yasa bu haliyle çıkarsa değerlendirmeler ne yazık ki iyi bir film projesini değerlendirmekten ziyade çeşitli ilişkileri değrlendirme ihtimalini ortaya koyabilir” denmiş.

Sinemacılar ayrıca tekelleşme konusuna değinirek “Bütün Avrupa’da olduğu gibi bağımsız salonlar zincirinin oluşturulması ve bu oluşumun olabilmesi için yerel yönetimlerin ve bakanlığın bu salonlara yıllık destek vermeleri gereklidir” ifadeleriyle bağımsız sinemanın yaşatılması gerektiğini vurguluyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler