Borcu olanlara kötü haber: Vazgeçmiyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Torba yasa sadece kesinleşmiş alacakları kapsıyor. Torba yasa ile bazı kurumların kesinleşmiş alacakları da kapsama alındı. Yapılandırılan alacakların taksitle ödenmesi imkanı getirildi. Ne vergi borçları ne de borçların faizinden vazgeçiyoruz" dedi.

Yayınlanma: 16.09.2014 - 11:22
Abone Ol google-news

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ankara'da torba yasayla ilgili basın toplantısı düzenliyor. Bakan Şimşek'in açıklamasından satır başları:

-Torba yasa sadece kesinleşmiş alacakları kapsıyor. Torba yasa ile bazı kurumların kesinleşmiş alacakları da kapsama alındı. Yapılandırılan alacakların taksitle ödenmesi imkanı getirildi. Ne vergi borçları ne de borçların faizinden vazgeçiyoruz.

-Vergi borçlarıyla ilgili vergi dairelerine başvurulmalı. Vergi dairelerine başvuracakalr için son başvuru tarihi 1 Aralık. Sağlık sigortası primleri için son başvuru tarihi nisan 2015 olacak. Sağlık sigortası primleri için başvuru süresi 3 ay olarak belirlendi. Diğer yapılandırmalar için başvuru süresi 3 ay olarak belirlendi.

-Spor kulüplerine borçların ödenmesi için 7 yıllık süre tanındı. Çiftçi elektrik-su borçlarına yılda bir kez olmak üzere 5 yıl vade hakkı tanındı.

-Prensip olarak alacakların asıllarından vazgeçmiyoruz. Bu tür sdüzenlemelere vergi uyumunu bozmasından ötürü karşıyım. Yapılandırmada hesaplama için piyasa faizi yerine yurt içi ÜE kullanılacak.

-Sigara kullanımıyla igili cezaları istisna olarak tuttuk. 120 TL altındaki idari para cezalarından vazgeçiyoruz.

-Araç muayenesi yaptırmamış olan çiftçilere kolaylık getirildi. Çiftçilere traktörlerin fenni muayenesi için ceza hesaplaması ÜFE ile yapılacak. Yıl sonuna kadar hurdaya ayrılan araçlar için MTV kolaylığı sağlanacak.

-Mükelleflerimize biz ulaşacağız. 2011'de yapılan yapılandırmada birçok konuda olduğu gibi biz adım atacağız.

-Yapılandırma için başvurular internet üzerinden yapılabilecek. Uygulama tebliğini hazırladık, tebliğler bugün Başbakanlık'a gönderilecek.

-Bu tür yapılandırlarda başarı oranı vatandaşlarımızn ilgi gostermesiyle yakından ilişkili. Önceden bizim rakam vermemız zor.

-Bazı alacakların tahsilatının imkanı yok aama bu alacaklar orada duruyor. Bu rakamlarla bağlantılı öngörüde bulunmak zor.

-Alacaklarımızın toplamı şu anda 67 milyar lira üzerinde. Faizlerle birlikte toplam alacaklarımızın mikarı 200 milyar TL üzerinde seyrediyor. 2011'deki yapılandırma düzeyinde yüksek bir oran beklemiyorum. Kayıtdışı ile mücadele konusunda ciddi bir mesafe kaydetmiş durumdayız.

-Bank Asya ile ilgili olarak kanun sonu derece açık.Sorumlu olan kurum BDDK, açıklama yapacak kurum BDDK.

-Rating kuruluşlarının ekonomiye yüzeyel değil, derinlikli bakmasını istiyoruz.

-Çekirdek enflasyonda artış durulmuş değil. Bizim için önemli olan hususlar cari açık ve enflasyondur. Cari açık hız limitidir, daha yönetilebilir düzeye indirilmesi gerekiyor. Enflasyonu orta-uzun vadede yüzde 5'in altına mutlaka indirmeliyiz.

-Bütçe konusunda bu yıl hedeflerimizi tutturacağız. Ekonomi politikalarında popülizim tuzağına düşmeyiz. Ekonomiyi ilgilendiren 25 alanda dönüşüm ve değişim programlarına çalışıyoruz.

-1200'ün üzerinde tedbir var, bunların tamamını takvime bağlayacağız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler