Devlet ‘devir’ için özelleştirme diyor

Yasal mevzuata göre “işletme hakkının devri” 5 özelleştirme yönteminden birisi. Özelleştirme ihalelerini gerçekleştiren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da (ÖİB) özelleştirme yöntemlerini sıralarken, “işletme hakkı devrine” yer veriyor.

Yayınlanma: 14.01.2019 - 22:51
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta sonu Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’yla ilgili devir yönetimini, “Kaldı ki burada yapılan iş, özelleştirme de değildir. Özelleştirme farklı bir şey. İşletme hakkının belli şartlar, belli süreler, belli kısıtlamalar dahilinde BMC’ye devredilmesidir. Olay budur” diyerek savundu. Ancak yasal mevzuata göre “işletme hakkının devri” 5 özelleştirme yönteminden birisi. Özelleştirme ihalelerini gerçekleştiren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da (ÖİB) özelleştirme yöntemlerini sıralarken, “işletme hakkı devrine” yer veriyor.

 

<haber-dikey:1200399,1193132,1200062>

 

5 yöntemden biri

Kamu kuruluşlarının özelleştirmeleri, ÖİB tarafından gerçekleştiriliyor. İhale sonuçları ise Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından onaylanıyor. Ağustos ayında yayımlanan genelge ile ÖYK’ye yasa ile verilen görev ve yetkiler Cumhurbaşkanı tarafından kullanılıyor. Bu görevler arasında kuruluşların özelleştirme programına alınması ile ihalelerde verilen kararları onaylamak da bulunuyor. ÖİB’nin internet sitesinde yer alan  bilgilere göre Türkiye’de uygulanan özelleştirme yönetmeleri “İşletme hakkı devri, kiralama, satış, mülkiyetin gayri ayni haklar tesisi, gelir ortaklığı modeli ve sair hukuki tasarruf” olarak sıralanıyor. Ayrıca işletme hakkı devri şöyle tanımlanıyor: “Kuruluşların bütün olarak veya aktiflerindeki mal ve hizmet üretim birimleri ile madenlerin, mülkiyet hakkı saklı kalmak kaydıyla bedel karşılığında, belli süre ile işletilmesi hakkının verilmesi.”
Bu yönteme ise daha çok madenlerde başvuruluyor ve işletme hakkı 25-50 yıl arası devrediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler