Futbolun kumandası TV’lerde!

Gündüz maçlarından ‘kaçan’ yayıncı TV’ler hem ligin hem kupanın dengesini bozdu.

Yayınlanma: 18.01.2019 - 04:00
Futbolun kumandası TV’lerde!
Abone Ol google-news
Türk futbolunda ‘parayı veren düdüğü çalar’ dönemi yaşanıyor. Lig ve kupa maçlarının TV yayın hakkı için ‘ederinden’ fazlasını veren Katarlı beIN Sports ile Turkuvaz grubu, ödedikleri parayı kurtarma adına özellikle 4 büyüklerin maç günü ve saatlerini istedikleri gibi belirleme yetkisini ellerinde bulunduruyor. Lig maçlarına 500 milyon dolara yakın para ödeyen beIN Sports, özellikle cuma ve pazartesi maçlarına ağırlık verirken, Ziraat Türkiye Kupası’nın yayıncısı Turkuvaz Grubu da “prime-time 2” adına iklim koşullarını hiçe sayıyor.
 
Kar yağınca!
 
Geçen salı Boluspor ile Galatasaray arasında saat 19.50’de oynanması gereken ancak kar yağışı nedeniyle ertelenen Türkiye Kupası maçı, TV’lerin fikstür üzerindeki belirleyiciliğini gözler önüne serdi. Meteorolojinin, “gece kar yağışı” uyarısına rağmen, Galatasaray’ın Boluspor ile oynayacağı kupa maçını en çok izlenilen 2. saat dilimi olarak bilinen “prime-time 2”ye alan Turkuvaz Grubu, maçın bir sonraki gün gündüz oynanmasına da reklam bağlantıları nedeniyle sıcak bakmadı.
 
Dizilere esir
 
ATV, A Haber ve A Spor’u çatısında barındıran Turkuvaz Grubu, çok izlenen ‘Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz’, ‘Sen Anlat Karadeniz’, ‘Bir Zamanlar Çukurova’ gibi diziler nedeniyle de maçların başlama saatleri konusunda TFF’ye defalarca ricacı oldu. Turkuvaz Grubu’na yakın kaynaklar durumu, “Yayın değeri 1 milyon Avro civarında olan Türkiye Kupası’na 12 milyon Avro verince oluşan zararı kurtarma operasyonu” olarak yorumladı. Ümraniye Hekimbaşı Şehir Stadı’nda oynanması gereken Ümraniye-F.Bahçe maçının Avrupa yakasındaki Esenyurt Necmettin Kadıoğlu Stadı’na alınmasının altında da yayıncı kuruluşun, “Gece oynansın” ısrarı yatıyor. Ümraniye Stadı’nda aydınlatma sorunu olduğu için gündüz Ümraniye’de oynanabilme ihtimali olan maç, geceye ve İstanbul’un öteki yakasına alındı. 
 
Pazartesi merakı
 
Süper Lig’e 500 milyon dolar ödeyen beIN Sports tüm müsabakaları yayımlama ve büyük maçların çakışmaması adına Beşiktaş, G.Saray, F.Bahçe ve Trabzon’un karşılaşmalarını cuma, cumartesi, pazar, pazartesi kuşağında değerlendiriyor. TFF, kupada Turkuvaz, ligde ise Katarlı şirketin fikstür isteklerine ‘kayıtsız’ evet derken, reklam gelirleri, G.Saray, F.Bahçe ve Beşiktaş’ın gündüz maçı oynamasına engel nitelikte. Bu nedenle de cuma ve pazartesi saat 20.00 maçları, söz konusu 3 takımı hasılat ve ürün satışı bağlamında zor durumda bırakıyor.
 
Avrupa’da nasıl?
 
Futbolun beşiği İngiltere’de federasyon ile ya yıncı kuruluş, maçların dolu tribünlerde oynanması için haftada 4 karşılaşmayı yayımlamıyor. Yine İngiltere’de şampiyonluk kovalayan Arsenal, Liverpool, Manchester City gibi kulüpler maçlarını gündüz ve öğleden sonraki saatlerde oynuyor. İtalya’da da özellikle pazar günleri Milan, Inter, Juventus gibi büyük takımlar sırayla gündüz müsabakalarına çıkıyor. 
 
TFF - beIN davası
 
Futbol Federasyonu ile bir önceki dönem ya yıncı kuruluş arasında yaşanan ve mahkemeye taşınan opsiyonla sözleşme uzatma davasını beIN Sports’un kazandığı öğrenildi. Üst mahkemenin, TFF’yi haksız bulduğu ve 70 milyon dolarlık bir zararın oluştuğuna hükmettiği öne sürüldü. TFF, bu parayı Katarlı şirkete geri ödeyecek.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler