Çiftçi fakirleşti yabancı kazandı

AKP’nin ithalata kapıyı açan tarım politikası, yerli çiftçiyi fakirleştirirken, Rusya, Ukrayna çiftçisini zengin etti

Yayınlanma: 22.01.2019 - 23:17
Abone Ol google-news

 

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Türk çiftçisinden ton başına 825 liraya aldığı arpayı, Rusya ve Ukrayna çiftçisinden bin 150 ile bin 350 liradan ithal ettiğine dikkat çekti.

Aygun, batmakta olan çiftçinin elindeki traktör ve römorkları satmaya başladığını vurguladı. Aygun’un Türkiye tarımına ilişkin tespitleri özetle şöyle:

-Kuru soğan ithalatında 28 Şubat, 25 bin ton hazır ambalajlı domates konservesi ithalatında da 31 Mayıs’a kadar gümrük vergisinin sıfıra indirildi.
Bakanlığa kilit

-TMO’ya vergisiz olarak 100 bin ton kuru baklagil, 1 milyon ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç alımı için yetki verildi. TMO, Türk çiftçisinden ton başına 825 liraya aldığı arpayı, Rusya ve Ukrayna’dan 1150 ile 1350 TL’ye ithal etti. Oysa bizim çiftçimiz sadece 900 TL’den alım istemişti. Ukrayna ve Rusya çiftçisi zenginlerken, Türk çiftçisinin ayağına kurşun sıkıldı.

-Üretimi yönlendirecek bir Tarım ve Orman Bakanlığı’na ihtiyaç kalmadığı için Ticaret Bakanlığı bu işler ile ilgilenecek ve ithalat yapacaktır. Bakanlığa kilit vuracaklar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler