Merkez Bankası’nda işçi kıyımı

15-20 yıldır Merkez Bankası’nda çalışan işçilere, ihaleyi alan yeni firma “Bizimle devam ederseniz sendikadan istifa eder misiniz” diye sordu.

Yayınlanma: 29.01.2019 - 22:20
Abone Ol google-news

 

Merkez Bankası’nın (TCMB) Ankara Ulus’taki merkez binasında taşeron firmada çalışan temizlik işçileri, sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılıyor. İşçilerin verdiği bilgiye göre süreç şöyle gelişti:

-Merkez Bankası’nda temizlik işlerini yürüten 170 işçiden 136’sı Hizmet-İş Sendikası’na üye oldu. Bu arada temizlik firması Burakcan ihaleyi kaybetti ve bunu geçen aralık ayında işçilere bildirdi. İşçiler şirketin sözleşme fesih bildirimlerini imzalamayı reddetti.

Anayasal hakkımız

-Yeni ihaleyi alan ve 1 Şubat’ta işbaşı yapacak olan İSS firmasının yetkilileri ise işçileri mülakata çağırdı. Bunun üzerine işçiler, “15-20 yıldır bu kurumda çalışıyoruz. Neyin mülakatını yapıyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi. Ancak firma mülakatta ısrar etti. 170 işçi mülakata girdi.

-İşçiler, mülakatta kendilerine, “adın, soyadın, ne iş yapıyorsunun” ardından, “bizimle devam ederseniz sendikadan istifa eder misiniz” sorusunun da yöneltildiğine dikkat çekti. İşçiler, sendikaya üye olmanın anayasal hakları olduğuna dikkat çekerek istifa talebini reddetti.

-Bunun ardından dün mülakat sonuçları açıklandı ve 110 işçiye kendileriyle çalışılamayacakları, isterlerse firmanın başka birimlerinde çalışıp çalışmayacakları soruldu. İşçiler reddetti. Bu işçiler arasında sendikalı olmayanların da bulunduğu öğrenildi.

Gazetemize açıklama yapan işçiler, “Neye göre mülakat yapılıyor? 15-20 yıldır biz bu kurumda çalışıyoruz. Sendikalı olduğumuz için işten çıkarılıyoruz. Ancak sendika bizim anayasal hakkımız” dediler. 31 Ocak sonrası işsiz kalacak işçilerin üye olduğu Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikası ise Cumhuriyetin sorularına yanıt vermedi. İhaleyi alan İSS de sessiz kaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler